NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Leghátrányosabb helyzetű kistérségek
felzárkóztatási programja

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

LHH kistérségek felzárkóztatási programja a kormány cselekvési tervében2009. április 22.

A kormány 2009. április 20-án megjelent "VÁLSÁGKEZELÉS ÉS BIZALOMERŐSÍTÉS" című cselekvési terve külön is foglalkozik a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatási programjával.

 Idézet a cselekvési programból:

"Program a leghátrányosabb helyzetű kistérségekért és társadalmi csoportokért

Számos gazdasági-társadalmi folyamatot tapasztalunk, amelyek kedvezőtlenül érintik a leghátrányosabb helyzetű (LHH) térségeket illetve társadalmi csoportokat. Nemzetközi összehasonlításban kifejezetten alacsony a foglalkoztatás, nem versenyképes az oktatás, veszélyesen nő a lakosság eladósodása. Ezek a folyamatok halmozottan érintik a roma lakosságot, ami szegregációs, diszkriminációs jelenségekhez is vezet.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Tervből a leghátrányosabb helyzetű kistérségek átlagosan az országos átlagot meghaladó egy főre jutó támogatásban részesedtek. Ez a többlettámogatás nem volt elegendő a markáns gazdasági-társadalmi folyamatok ellensúlyozására. Ezen problémák miatt az előző kormány – gazdasági, társadalmi, infrastruktúra-ellátottsági mutatók alapján – meghatározta a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérséget, és döntött ezek komplex programmal történő fejlesztésének szükségességéről.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósításának eddigi tapasztalatai alapján az alábbi alapelvek rögzítése szükséges.

  1. Mind a 33 kistérség számára biztosítani kell a fejlődéshez szükséges elkülönített forrásokat.
  2. Az egyes kistérségeken belüli területi különbségek mérséklése érdekében szükséges, hogy a támogatások a kistérségen belül a leghátrányosabb helyzetű település-csoportokhoz is eljussanak, azok felzárkózását is szolgálják.
  3. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex programjának explicit célja kell, legyen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük kiemelten a romák és szegénységben élő gyerekek helyzetének javítása.
  4. A forrásokat úgy kell felhasználni, hogy közvetlenül vagy közvetetten élénkítsék a gazdaságot, hozzájáruljanak piacképes munkahelyek teremtéséhez.

Mind a 33 kistérség, a 2008. december 1-jei határidőre, összeállította, konszenzussal vagy nagy többséggel elfogadta és benyújtotta projektcsomagját. A projektcsomagokban összesen 1700 projekt javaslat, kistérségenként átlagosan kb. 50 projektjavaslat szerepel. A kistérségi programokról a döntések 2009. április végéig megszületnek, ami alapján megkezdődhet a fejlesztések részletes előkészítése és megvalósítása."

 

http://www.miniszterelnok.hu/domain4/files/modules/module25/16461482807AD5C35.pdf