NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb két nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást2009. május 4.

Az Európai Bizottság - a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően – újabb két környezetvédelmi nagyprojektet, a Hany-Tiszasüly és a Nagykunsági Árapasztó Tározó fejlesztését is jóváhagyta. A mostani döntésekkel immár hét nagyprojekt kapott brüsszeli igent, ezeken felül további 15 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai munkaerőpiac. A most elfogadott két nagyprojekt is része annak a 636 nagyberuházásnak, amely 2009-2010 során 1800 milliárd forint értékű építőipari megrendelés állományt nyit meg a vállalkozások előtt.

A most elfogadott két projekt az árvízszintek magasságának csökkentését szolgáló, töltésekkel körülhatárolt, szabályozható töltő és ürítő berendezésekkel rendelkező tározók megépítését segíti elő a Közép-Tisza vidékén. A tározók az árhullámoknak a mértékadó árvízszintek alatt való tartásához járul hozzá, valamint lehetőséget teremt a természeti adottságokhoz jobban alkalmazkodó tájgazdálkodásra. Mindkét nagyprojekt a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program része.

A Hany-Tiszasüly Árapasztó Tározónak kijelölt terület Laskó-Tisza-Zagyva-Tarna közi ártér része, a területen három önkormányzat - Jászkisér, Tiszasüly és Pély - érintett. A tározó közel 56 km² területen fog megépülni, amely 247 millió m³ víz befogadására lesz alkalmas. A fejlesztés révén 31 km töltést építenek meg és újítanak fel, de korszerűsítik a vízelvezető- és öntőző csatornákat is. Az árvízvédelmi intézkedésekkel 574 000 ember életkörülményei javulnak.

A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 24,8 milliárd forint, melyből 21,1 milliárd forint az uniós támogatás.

A Nagykunság Árapasztó Tározó területe 40 km², amely közel 100 millió m³ víz tárolására lesz alkalmas. A tározó a Tisza bal partján, a Nagykunsági főcsatorna mentén helyezkedik el, a terület 5 önkormányzat külterületéhez tartozik (Tiszabura, Tiszaroff, Tiszagyenda, Abádszalók, Kunhegyes). A beruházással 18 km új töltést építenek és több mint 9 km meglévő töltést magasítanak meg, mellyel közel 580 ezer ott lakó mindennapjait teszi biztonságosabbá.

A projekt befejezésének várható időpontja 2011. december. A projekt teljes bruttó költsége 13,3 milliárd forint, melyből 11,3 milliárd forint az uniós támogatás.