NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szakmai-társadalmi egyeztetés indul a lisszaboni Nemzeti Akcióprogram 2008-2009. évi végrehajtásáról 2009. május 12.

A lisszaboni Nemzeti Akcióprogram (NAP) 2008-2009. évi végrehajtásáról Magyarországnak ez év október 15-ig kell beszámolnia az Európai Bizottság felé.

A végrehajtási jelentés minél szélesebb körű megalapozottsága és elfogadottsága érdekében a Kormány a szakmai érdekképviseleti szervek és a társadalmi partnerek véleményét és javaslatait várja a NAP eddigi előrehaladásával kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján kialakított partnerségi fórumon 2009. május 5-e és június 2-a között.

Mint ismeretes, az Európai Unió 2000-ben indította útjára a tíz évre szóló ún. lisszaboni stratégiát, melynek célja a Közösség versenyképességének javítása. 2005-ben a stratégia reformjaként a növekedés fokozása és a foglalkoztatás bővítése került a középpontba. A megreformált stratégia tartalmát a huszonnégy egymásra épülő iránymutatás foglalja össze, amelyek három fő területet – a makrogazdaságot, a mikrogazdaságot és a foglalkoztatás területét ¬– ölelnek fel. Az iránymutatásokban meghatározott célok elérésének módját a Közösség a Közösségi Lisszaboni Programban, a tagállamok pedig Nemzeti Reform Programjaikban határozzák meg. A programok három éves időszakra vonatkoznak, melynek köztes éveiben végrehajtási jelentések készülnek. A lisszaboni stratégia második ciklusára, a 2008-2010-es időszakra vonatkozóan Magyarország is benyújtotta programját a szakmai-társadalmi egyeztetést követően.

A Nemzeti Akcióprogram 2008-2009. évi végrehajtásának szakmai-társadalmi egyeztetésre bocsátása azt a célt szolgálja, hogy az érintett szervezetek és magánszemélyek észrevételei a végleges végrehajtási jelentésbe beépülhessenek a minél szélesebb körű társadalmi megalapozottság és támogatottság elérése érdekében. A lisszaboni stratégia kiemelten kezeli minden érintett partner szoros együttműködését, mivel a stratégiában lefektetett komplex célok csak ennek révén valósíthatók meg.