NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Szennyvíz-technológiai innovációs klaszter elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet2009. június 8.

A Pólus Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a fejlett, innovatív klaszterek számára 2008-ban hirdette meg első alkalommal az akkreditációs pályázatot. Mindezidáig tizenöt klaszter nyerte el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet. 2009. június 2-án a Szennyvíz-technológiai innovációs klaszter kapja kézhez a cím elnyeréséről szóló tanúsítványt.

A klaszter célja a környezetgazdálkodással és a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatás-fejlesztés, technológia-fejlesztés, illetve a kapcsolódó termékek és szolgáltatások piacra vitele, valamint oktatási és képzési tevékenység.

A Klaszter tagjai a környezetgazdálkodáson belül középtávon a következő négy területen kívánnak konkrét projekteket megvalósítani:

  1. Biogáz termelés
  2. Tisztított szennyvíz hasznosítása
  3. Szennyvíztisztítási technológia költséghatékony intenzifikálása
  4. Szennyvíziszap újrahasznosítása

klaszter_oklevelA klaszter jelenleg 35 tagból áll, amelyből 25 kis-és középvállalkozás, míg 4 nagyvállalat. A klasztert alkotó KKV-k 2007. évi értékesítési nettó árbevételének 12 %-a, több mint 1 milliárd Ft származik exportból. A klaszter tagja többek között a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Szegedi Vízmű Zrt., az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Organica Környezettechnológiák Zrt.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek, és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerői kizárólagosan jogosultak egyes, a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való részvételre Más, a klaszterek fejlesztésével összhangban kiírt, ám nem kizárólag az Akkreditált Innovációs Klaszterek által elnyerhető támogatások esetében a klaszter tagjai a pályázati kiírásban megjelentetett feltételek teljesítése esetén jogosultak az értékelés során többlet pontok megszerzésére.

Az akkreditáció lehetősége folyamatosan nyitva áll a hazai klaszterek előtt.