NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Leghátrányosabb helyzetű kistérségek
felzárkóztatási programja

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tájékoztatás a támogatási döntés előtt indítható közbeszerzésekről és megvalósításról2009. június 8.

A projektek mielőbbi megkezdése érdekében a támogatási döntés megszületése előtt is indíthatók a közbeszerzések, valamint (saját kockázatra) a kivitelezés is. Ezekre az alábbi lehetőségek állnak fenn:

1., Közbeszerzés indítása támogatási döntés előtt

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a projekt gazda a közbeszerzést a végleges támogatási döntés meghozatala előtt, akár a részletes projekt javaslat benyújtása előtt megkezdje (ld. Kbt. 48. § (3) bekezdése).

Időzítés szempontjából azzal lehet kalkulálni, hogy a részletes projekt javaslat benyújtását követően két hónap a döntés meghozatala, és további kb. egy hónap a támogatási szerződés aláírása. Ezzel párhuzamosan le lehet bonyolítani a közbeszerzést.

Amennyiben a végleges döntés illetve a támogatási szerződés megkötése elhúzódik, az eredményhirdetés egy alkalommal legfeljebb egy hónappal elhalasztható.

Amennyiben a támogatási szerződés megkötése még jobban elhúzódik, a szerződés szövegébe egy felfüggesztést kell beiktatni. Ennek értelmében a kivitelezői szerződés csak akkor lép hatályba, amikor a támogatási szerződést az ajánlatkérő a közreműködő szervezettel aláírta. A teljesítési határidőt is célszerű a kivitelezési szerződés hatályba lépésének napjától számítani.

Amennyiben a végleges döntés esetleg negatív, a kivitelezési szerződés a projekt javaslat elutasítására hivatkozva bekezdése) nem lép hatályba (ld. Kbt. 99. § (3).

2., Kivitelezés indítása támogatási döntés előtt

A támogatások felhasználására vonatkozó szabályok arra is lehetőséget adnak, hogy a projekt gazda a kivitelezést a részletes projekt javaslat benyújtása után, de akár a végleges támogatási döntés meghozatala előtt megkezdje. Ebben az esetben azonban a projekt gazda kockázatot vállal, hiszen a költségeket csak pozitív döntés esetén tudja a támogatásból finanszírozni. Ezt a kockázatot a projekt gazdának kell mérlegelnie, egyrészt a támogatási feltételek, másrészt egyéb forrásai ismeretében.

Tekintettel az LHH kistérségek projekt gazdáinak forrás-hiányára, javasoljuk, hogy csak a feltétlenül szükséges mértékben vállaljanak ilyen kockázatot. A kockázat minimalizálásának lehetséges módja a beruházás két ütemre bontása, és azoknak az elemeknek a kivitelezésének a megkezdése, amelyek támogathatósága nem kérdéses, illetve amelyek saját forrásból finanszírozhatók.