NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a nagyvállalatoknak szóló "Munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva" (TAMOP 2.3.3.B) pályázat2009. június 15.

Egyeztetési időszak: 2009. június 15. - június 24.

A TÁMOP 2.3.3 Munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva b) komponensének dokumentumaihoz várjuk javaslataikat, véleményüket, hozzászólásaikat. 

A konstrukció 4+1-es elnevezéssel jelent meg a sajtóban, ami 4 nap munkát és egy nap képzést jelent a vállalkozások képzésbe bevont munkavállalóinak. Vagyis az elnyerhető támogatásokkal a munkahelyek megőrzésén túl a megfelelő oktatást, képzést támogatjuk. Persze a gyakorlatban más időbeosztás is elképzelhető (mondjuk 4 hét munka és egy hét képzés), a lényeg az, hogy a képzésbe bevont munkavállaló az összes időnek maximum 80 százalékát töltse munkával.  

A kormány célja a munkahelyek megőrzésén túl az is, hogy a válságkezelésben, az uniós pénzek felhasználásában rugalmasan járjon el. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a "kétszer ad, aki gyorsan ad" elv jegyében úgynevezett gyorsító-könnyítő intézkedéseket vezetett be, ami a gyakorlatban a többi között csökkentett adminisztrációt és rövidebb bírálati időt jelent annak érdekében, hogy mielőbb hozzájuthassanak a pénzügyi válság miatt átmeneti gazdasági visszaeséssel érintett nagyvállalkozások. Ezt a célt szolgálja többek között a 40%-os előleg és a támogatási szerződés helyett a támogatói okirat bevezetése, mindemellett a pályázatok elbírálása folyamatos lesz. 

Tájékoztatom Önöket arról, hogy a PM Támogatásokat Vizsgáló Irodája kérte az Európai Bizottság véleményét arról, hogy divíziónként is nyújtható-e be képzési projektekre pályázat. Így tehát a dokumentumtervezetekben szereplő alábbi lehetőségek akkor lesznek támogathatók, ha a bizottság azt jóváhagyja, és a pályázati kiírást is akkor jelentetjük meg e feltételekkel. „Egy pályázó benyújthat több pályázatot is képzési projektre, de ennek feltétele, hogy a különböző képzéstípusok – OKJ szakképesítés megszerzésére irányuló képzések, akkreditált szakmai képzések, munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére irányuló képzések, a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz szükséges bemeneti kompetenciák fejlesztésére irányuló képzések, belső képzések – külön képzési projektként jelenjenek meg a pályázatokban. Ebben az esetben a pályázatokban képzési projektenként a nagyvállalkozás meghatározott telephelyére/telephelyeire/divíziójára/divízióira vonatkozóan kell teljesülnie, hogy legalább 250 főt foglalkoztat. Ebben az esetben a pályázatban csak az adott telephelyen/telephelyeken/divízióban/divíziókban foglalkoztatott munkavállalók vonhatók be a képzésbe, továbbá a fenntartási kötelezettség is ezen telephely/telephelyek/divízió/divíziók munkavállalói létszámára vonatkozik. Egy telephely vagy divízió munkavállalói csak egy képzéstípus képzéseiben vehetnek részt és ugyanazon telephelyre/divízióra vonatkozóan is csak egy képzéstípusra nyújtható be pályázat. Összességében a képzési projektenként beadott pályázatokban a nagyvállalkozás munkavállalóinak egyharmadára vonatkozóan kell biztosítani a fenntartási kötelezettséget.A pályázó – amennyiben egy pályázatot nyújt be -, a képzésbe bevont munkavállalók munkahelye alapján meghatározhatja, hogy mely telephelyére/telephelyeire/divíziójára/divízióira vonatkozóan teljesíti a fenntartási kötelezettségét, de ennek feltétele, hogy az adott telephelyén/telephelyein/divíziójában/divízióiban legalább 250 főt foglalkoztasson és ez a létszám a nagyvállalkozás létszámának legalább egyharmada legyen. Ebben az esetben a pályázatban csak ezeken a telephelyeken/divíziókban foglalkoztatott munkavállalók vonhatók be képzésbe, továbbá a fenntartási kötelezettség is a telephely/telephelyek/divízió/divíziók munkavállalói létszámára vonatkozik.” 

Ehhez kapcsolódik az is, hogy minden külön képzési projekt esetében megkaphatja-e a nagyvállalkozás a 40% előleget, vagyis projektenként fizethető-e az előleg az összeghatár maximumát figyelmen kívül hagyva. A bizottság válaszától függ az is, hogy maximum milyen támogatási összeg erejéig nyújthat be egy-egy nagyvállalkozás több képzési projektre pályázatot. A nagyvállalkozások képviselői számára személyes konzultációt is tervezünk a pályázati kiírás egyeztetésére, ezért kérem, szíveskedjenek a 4+1@hepih.hu e-mail címen jelezni 2009. június 22-ig részvételi szándékukat és megküldeni azokat a javaslataikat, kérdéseiket, amelyeket személyes konzultáció keretében kívánnak megbeszélni a támogató képviselőivel. A konzultációkra 2009. június 25-30. között kerül sor a beérkező kérdések és jelentkezések számától függően. 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a partnerségi fórumban a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat június 24-ig várjuk.