NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hazánkban járt Danuta Hübner2009. június 16.

Danuta Hübner, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa kétnapos magyarországi látogatáson vett részt, melynek keretében számos, európai uniós fejlesztéssel megvalósuló projektet tekintett meg vidéken.

A biztosasszony delegációjának tagja volt többek között Marco Orani, az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságának Magyarországért felelős csoportvezetője és Jean-Marie Seyler, a Regionális Politika Főigazgatóság igazgatója.

Danuta Hübner immár ötödik alkalommal látogatott el Magyarországra, a biztos kétnapos látogatása során számos európai uniós fejlesztéssel megvalósuló projektet tekintett meg vidéken.

Ezek közül elsőként a kisteleki geotermikus energiahasznosítást célzó fejlesztést mutatták be a biztosnak. A kisváros melegvizű forrása a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) által támogatott, mintegy félmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően nyolc közintézményt lát el a gázbázisúnál olcsóbb hőenergiával, és jó példaként szolgál más, hasonló rendszerek kiépítésében gondolkodó önkormányzatok számára. A rendszer működtetése korszerű, olcsó és környezetbarát, mintegy 10 százalékkal kevesebbet kellett költeniük az érintett intézmények hőigényének biztosítására, és csökkent a térség károsanyag-kibocsátása is.

A kisteleki látogatást követően a biztos szegedi beruházásokat tekintett meg, ennek keretében a József Attila Tanulmányi és Információs Központban olyan új orvosi szoftveralkalmazások fejlesztését ismerte meg, melyek a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő. A General Electric Healthcare üzletága (GEHC) 221 millió forint összköltségű kutatási fejlesztési projektet vonz szegedi irodájába, a hároméves projekt eredményeként két, egymáshoz szorosan kapcsolódó szoftver prototípusa jön létre: az egyik a klinikai kutatást segíti, lehetővé téve a tumorok pontosabb diagnosztizálását, a kezelés hatékonyabb tervezését és monitorozását, ezáltal növelve a daganatos megbetegedésekből való felépülés esélyeit. A másik prototípus egy májra specializált, a műtéti tervezés során alkalmazható szoftver, mely az érhálózat és a tumorok hatékonyabb megjelenítésében - virtuális sebészi vágással kiegészítve - hoz majd előrelépést.

A második napon Pécs első állomásaként Danuta Hübner részt vett a "Baranyai Élménykörút" nevű projekt támogatási szerződésének aláírásán. A közel 1,8 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt eredményeként egy nemzetközi szinten is versenyképes turisztikai attrakciókból álló termékcsomag jöhet létre. A projekt keretében négy településen valósul meg átfogó turisztikai fejlesztés. Több mint 20 kilométeren épül a Pécset, Orfűt és Abaligetet összekötő erdei kerékpárút, Bikalon reneszánsz élménybirtokot alakítanak ki, Mecseknádasdon „Rejtőzködő borfalu” címmel a helyi borászokra építve a borturizmus fejlesztésével kapcsolatos beruházások valósulnak meg. Orfűn a Pécsi tó strandjának európai szintű felújítása zajlik, és megépül az a víziturisztikai központ, ahol a különféle vízi sportok (pl. kajak-kenu, vitorlázás, szörf) kipróbálására nyílik lehetőség a Pécsi tó több hektáron elterülő felületén. Magyarország legnagyobb költségvetésű – európai uniós támogatással megvalósuló – önkormányzati és civil kezdeményezésű turisztikai programja hozzájárul Baranya megye turisztikai vonzerejének növeléséhez. A tervek szerint 2010-re hat partner együttműködésével megvalósuló átfogó turisztikai fejlesztés Baranya megyében 135 főnek teremt új munkahelyet.

Ezt követően a biztosi delegációnak egy szakmai rendezvényen és sajtótájékoztatón mutatták be a dél-dunántúli fejlesztéseket Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Dr. Páva Zsolt, Pécs megyei jogú város polgármestere jelenlétében. A rendezvény kiemelt témája a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt volt. A 2008-tól folyó EKF beruházásokkal elindult az a kulturális alapú város és régiófejlesztés, mely megalapozza a versenyképes ágazatok kialakítását, és a régió egyenletes és hosszú távú gazdasági fejlődését. A Dél-Dunántúli Akcióterv megvalósításában újabb mérföldkövet jelent a 2009-2010-es időszak, amikor további források fordítódnak az oktatásfejlesztésre, a programban a régió 8 leghátrányosabb helyzetű kistérségének kiemelt támogatása több mint 10 milliárd Ft-tal szerepel. A fejlesztések középpontjában a gazdaság erősítése, és a foglalkoztatottság növelése áll.

Danuta Hübner kétnapos látogatása során kiemelte: Magyarország az európai uniós források felhasználása alapján a kedvezményezett tagállamok között a hatodik helyen áll. A biztos szerint Magyarország nagyon ambiciózus programot valósított meg a 2004-2006-os költségvetési időszakban, annak forrásait teljesen felhasználta, és örömmel nyugtázta az Európai Bizottság azt is, hogy Magyarország azon tagállamok közé tartozik, melyeknél az uniós források iránti lehívási igény a legmagasabb. Látogatása során nemzetközi figyelemre méltónak nevezte a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatását célzó programot, mely szerinte jó egyensúlyt biztosít a központi és az alulról jövő kezdeményezések megvalósulásához.