NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nincs változás az uniós források átcsoportosításában2009. június 30.

Félreértésekre adott okot egy június 30-i sajtóhír, amely a válságkezelésre átcsoportosított uniós forrásokról szólt, sokakban azt az érzetet keltve, mintha új döntésekről volna szó.

A mai hír azonban egy tavaly decemberben született döntést ismertetett. A hír tehát tegnapi hír, de jó hír a gazdaságnak: Magyarország úgy csoportosította át az uniós forrásokat, hogy az átcsoportosítás nyertesei a kis és középvállalkozások legyenek. Azért a kkv-k, mert ezek adják a magyar munkahelyek 65-70%-át. Vagyis az uniós pénzek ilyen típusú átcsoportosításával lehet a legtöbb munkahelyet megvédeni a válsággal szemben.

A pénzügyi-gazdasági válságra való válaszadásban nem csak Magyarország lépett, de ezt tette az Európai Unió is. Brüsszel is felülvizsgálja a támogatási kereteket és prioritásokat, bizonyos keretek között ösztönzi is a tagországokat a korrekciókra. A válság mindenkitől rugalmasságot követel, ilyen körülmények között a fejlesztéspolitika céljai és eszközei is a válságkezelésnek rendelődnek alá. Magyarország is úgy kívánja felhasználni az uniós forrásokat, hogy azok a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a válság hatásai ellen.

Az új helyzethez történő igazodás a források átcsoportosításában, bizonyos pályázatok kereteinek megemelésében, illetve a pályázatok felgyorsításában és előrébb hozatalában ölt testet.

A kormány már 2008 decemberében tárgyalta azt az előterjesztést, mely összesen több mint 260 milliárd forintos átcsoportosításról dönt az ÚMFT operatív programjai között, hogy munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését segítse. A döntés értelmében az átcsoportosítások jórészt a Gazdasági Operatív Programot támogatták, ugyanis e program elsődleges címzettjei a magyar munkahelyek 65-70 százalékát biztosító kis– és középvállalkozások. Az egyes operatív programok között tételesen a következő átcsoportosítások történtek: ÁROP-ból TÁMOP-ba 16 Mrd Ft, KÖZOP-ból GOP-ba 60 Mrd Ft, TIOP-ból GOP-ba 51 Mrd Ft. Az egyes operatív programokon belül: KMOP-ban 20 Mrd Ft gazdaságfejlesztésre, TÁMOP-ban 60 Mrd munkahelyteremtő és bővítő járulékkedvezményekre, és a GOP-ban 53 Mrd forintnyi forrás előrehozása történt meg.

Ami a mai sajtóban megjelent az átcsoportosításokkal kapcsolatban, azt már tudni lehetett fél éve, arról a média már hírt adott tavaly decemberben. Ehhez képest nincs változás, nincs új ügy. A 2008-as döntések mára keresztülmentek a döntési folyamat minden stációján, a potenciális pályázók számára e lépések több mint fél éve ismertek, a pályázati konstrukciókban megjelölt célok elérésére december óta változatlan keretek állnak rendelkezésre.