NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Informatikai fejlesztések a könyvtárakban2009. július 6.

Felhívjuk tisztelt pályázóink figyelmét, hogy kiírásra került a TIOP 1.2.3/09/1 jelű, „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz” című pályázat.

A könyvtárak egyre fontosabb szerepet töltenek be az oktatásban és a képzésben. E szerepüket az együttműködésükön alapuló, korszerű infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztések még tovább erősítik. Egy több mint 550 millió forintos keretösszegű uniós pályázat a közoktatás támogatása érdekében segít megteremteni a helytől független, egyenlő esélyű hozzáférés infrastrukturális feltételeit a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz és információvagyonhoz a hat konvergencia régióban.

A konstrukció keretében többek között szerverek és munkaállomások, valamint az azok működtetéséhez szükséges szoftverek, külső háttértárolók, felhasználói számítógépek, továbbá fogyatékkal élők könyvtárhasználatát segítő informatikai eszközök, pl.: felolvasógép, Braille-nyomtató, képernyőolvasó és egyéb, a könyvtári szolgáltatás nyújtásához szükséges kisösszegű informatikai eszközök beszerzésére igényelhető uniós támogatás.

A konstrukció keretében a helyi önkormányzatok fenntartásában működő, a nyilvános könyvtárak jegyzékén szereplő könyvtárak közül a megyei könyvtárak, a minimum heti 5 napos és legalább heti 30 órás nyitva tartással rendelkező városi könyvtárak, valamint az 5000 fő feletti községek könyvtárai nyújthatnak be pályázatot. Fontos, hogy a megyei könyvtárak csak önállóan, a városi és a községi könyvtárak pedig csak konzorciumi formában pályázhatnak, a konzorciumok esetében a városi konzorciumokat kizárólag 2–4 városi könyvtár alkothatja, a községi konzorciumok pedig kizárólag községi könyvtárakból állhatnak, 3 vagy 4 taggal.

A pályázat keretében az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt összes elszámolható költségének 100 százaléka. A támogatás összege megyei könyvtárak és megyei jogú városok könyvtárai esetében 9–12 millió, városi könyvtárak konzorciumai esetében 7–8 millió, községi könyvtárak konzorciumai esetén pedig 5–5,5 millió forint között lehet.

A pályázatok benyújtására 2009. szeptember 15. és 2009. október 30. között van lehetőség.