NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós forrásokra hivatkozó visszaéléseket hiúsított meg az NFÜ2009. július 13.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az uniós források kezelésében közreműködő szervezetrendszere hazai és európai uniós forrásokra hivatkozó visszaélésekre derített fényt. Az esetek megismerése és az alátámasztó adatok begyűjtése után az NFÜ megtette a szükséges jogi lépéseket, az eljárás jelenleg ügyészi szakban tart.

A Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP), és egyéb uniós forrásokra is hivatkozva próbáltak meg a lakossági energiafelhasználásban, korszerűsítésben érdekelt lakókat megtéveszteni egyes vállalkozók. Az ajánlattevők 40-50%-os kedvezmény ígéretével házaltak és szereztek megbízásokat, a korszerűsítési munkákat azonban rendkívül nagy, a kedvezmények és az állítólagos vissza nem térítendő támogatás beszámításával is irreálisan magas áron valósították meg.
A lakóházakba becsöngetve azt állították, hogy ellenőrizniük kell a házak energetikai állapotát, mert e nélkül 2010-től a lakás nem kaphatja meg az energiahatékonysági zöldkártyát. Különböző kötelezettségekkel, szankciókkal és támogatásoktól való eleséssel érvelve érték el számos esetben azt, hogy a lakók nagy kedvezményre jogosító szerződést kössenek velük. A vállalkozók egyik érve az volt, hogy a lakossági energetikai pályázatok kivitelezését azért tudják nagyon kedvező áron elvégezni, mert további támogatásokat nyertek el meg nem nevezett uniós pályázatokon, melyek forrásainak elosztására ők jogosultak, továbbá kapcsolatban vannak az Energia Központtal (amely a NEP és az NFÜ hivatalos Közreműködő Szervezete), és saját maguk írják meg a lakosok támogatást igénylő pályázatait.
Az Energia Központ azonban semmiféle kapcsolatban nem állt a vállalkozókkal, így az esetet azonnal jelezte az NFÜ felé. Az NFÜ az illetékes minisztériumokat, a kistérségi koordinátorokat és a Regionális Fejlesztési Ügynökségeket is tájékoztatta a visszaélésekről, valamint jogi útra terelte az ügy kivizsgálását. Jelenleg a visszaélésekkel gyanúsított cég vezetője és mások ellen okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt ügyészi szakban büntetőeljárás van folyamatban.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és intézményrendszere ezúton is elhatárolódik az esettől. Felhívjuk minden, az energetikai pályázatokban érdekelt lakó figyelmét, hogy az ismertetett esetben sem az NFÜ, sem az Energia Központ nem nyújt támogatást kivitelezési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára. Fontos tudni azt is, hogy az ilyen módon megrendelt és elvégzett munkák esetében a lakók elesnek az esetlegesen pályázati úton nyerhető energetikai korszerűsítések támogatásától, mivel megvalósult, befejezett fejlesztéseket utólagosan már nem lehet támogatni.
Hasonló esetben kérjük az érintetteket, hogy tájékozódjanak a hivatalos pályázati felhívás tartalmáról a www.nfu.hu oldalon, vagy kérjenek tanácsot a Kistérségi Koordinációs Hálózat tagjaitól (elérhetőségek: www.umpont.hu).