NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kockázatitőke-alapok: új pályázati felhívás2009. július 15.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség július 15-én megjelentette a közép-magyarországi, illetve a konvergencia régiókat célzó kockázati tőkeprogramok új pályázati felhívásait. A felhívások keretében a közép-magyarországi régióban 4 milliárd forint, a maradék 6 régióban 36,5 milliárd forint várja a magántőkét is biztosító kockázati tőkealap-kezelők jelentkezését.

Az új kiírás azért vált szükségessé, mert az NFÜ június 8-án eredménytelenné nyilvánította az első pályáztatási folyamatot. Az alig egy hónap alatt elkészülő új pályázati felhívások kezelik azokat a – részben a program újszerűségéből fakadó – momentumokat, amelyek az első eljárás eredménytelenségéhez vezettek.

A kockázati tőke szerte a világon fontos szerepet tölt be a vállalkozások finanszírozásában, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez. Elméletileg elfogadott jelenség, hogy a kockázati tőkekihelyezések viszonylag magas fix költségekkel járnak, éppen ezért egy bizonyos mérethatár alatt tisztán piaci alapokon egyre kevesebb befektetés valósul meg. Ugyanakkor a vállalkozások életének korai szakaszában is szükségük van tőkefinanszírozásra, és ez különösen igaz az innovatív tevékenységet folytató cégekre. Általában ez a piaci kudarc az az indok, amely alapján állami részvétellel kockázati tőkeprogramok indulnak szerte a világban. A mostani magyarországi konstrukció fő motivációja is ez: az EU-s források segítségével létrehozni tervezett alapok befektetéseinek fókuszában a korai, és/vagy innovatív vállalkozások állnak majd.

A program keretében Magyarországon tevékenységet folytatható kockázati tőkealap-kezelők pályázhatnak a forrásokra, azzal a feltétellel, hogy biztosítják a létrehozni kívánt alapok tőkéjének legalább 30 százalékát magánbefektetők bevonásával. Ennek megfelelően a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében a 6 konvergencia régió rendelkezésére álló 36,5 milliárd forint összesen legalább 52 milliárd forint értékű tőkét mozgathat meg.

A GOP-ban az alapkezelők közös alapok létrehozására pályázhatnak, azaz az EU-s forrásokat kezelő MV Zrt. és a magánbefektetők részvételével több kockázati tőkealap jön létre, amelyet a pályázaton nyertes alapkezelők kezelhetnek. A Közép-magyarországi Operatív Programban 1 db ún. co-investment alap jön létre, az ennek a kezelését elnyerő alapkezelőt magánbefektetők, illetve más alapkezelők egyedileg, ügyletenként kereshetik meg befektetési javaslataikkal.

Kiválasztási folyamat

A pályázaton alapkezelők indulhatnak. Ha egy pályázat megfelel a formai követelményeknek, akkor egy pontrendszer segítségével értékelik, és ez a pontrendszer szabja meg a végső sorrendet a pályázók között.

A pontrendszer 4 szempontot vesz figyelembe: az alapkezelő leendő alkalmazottainak szakmai tapasztalatait, az alapkezelő üzleti, illetve befektetési politikai vállalásait, az alapkezelőre és az alapra benyújtott üzleti tervek konzisztenciáját, illetve a pályázat szakmaiságát, professzionalizmusát. Ez utóbbi értékelési szempontról egy független, szakmai grémium előtt előadott prezentáción győzhetik meg a pályázók a kiírót.

A győztes pályázóknak a szerződés megkötése előtt biztosítaniuk kell, hogy az általuk szervezett magánbefektetők letétbe kell helyezzék az alapokba bevonni kívánt magántőke 5 százalékát, ezzel bizonyítva szándékaik komolyságát. Ez az összeg sikeres szerződéskötés esetén beszámít az alapba befizetni szükséges első 20 százaléknyi részletbe, ellenkező esetben kötbérként funkcionál.

Vállalások és szankciók

A pályázatban tett üzleti vállalások teljesülését a kiíró szankciókkal tartatja be.

A szankciók a következők: a nyertes alapkezelő kötbért köteles fizetni a vállalások kisebb mértékű megsértése esetén, míg komolyabb kötelezettségszegés esetén az alap kezelési jogának kötelező átadása a következmény.

A vállalások két körét különböztetjük meg. Az első csoportba tartoznak a befektetési politikai jellegű vállalások. Ez elsősorban az innovatív és/vagy korai fázisú cégek tervezett arányát jelenti a kialakított portfolióban. A kiírás szerint ez az érték minimum 30 százalékos minden nyertes alapkezelő esetében. A vállalások másik csoportja üzleti jellegű, ide tartozik az alapkezelési díj mértéke, vagy a magánbefektetői finanszírozás arányának nagysága.

Transzparencia és szakmai-társadalmi egyeztetés

Az NFÜ az első kiíráshoz képest is növelte a konstrukció átláthatóságát. Ennek keretében hangsúlyosabb szempont lett a befektetői magánforrások törvényes eredetének igazolhatósága, a tulajdonosi megfeleltetés erősödik az esetleges off-shore hátterű alapkezelők, illetve magánbefektetők esetében. A kiíró emellett bevezette a „key man” klauzulát, azaz az alapkezelők által az értékelési folyamatban bemutatott (és értékeltetett) szakembereket csak a kiíró jóváhagyásával lehet más személyekkel helyettesíteni, az alap fennállása során.

Az új kiírás elkészítésébe az NFÜ bevonta a kockázati tőke magyarországi szakmai szervezetét, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesületet. Az MKME képviselői részt vettek az értékelési szempontok újragondolásában, illetve kezdeményező szerepet töltenek be az értékelési folyamatban új elemként megjelenő szakmai grémium tagjainak jelölésében.