NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással újul meg Sopron belvárosa2009. július 16.

Csaknem 600 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg az elkövetkező két évben Sopron történelmi belvárosa. A több mint 1 milliárd forintos beruházás részeként többek között megerősítik a hűség városának jelképét, a Tűztornyot, valamint a római kori romokat is láthatóvá téve újítják meg teljes egészében a főteret. A beruházás támogatási szerződését csütörtökön írták alá Sopronban.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az uniós fejlesztési források felhasználásakor. Fontos beruházások ugyanis ezek: túl azon, hogy élénkítik az idegenforgalmat és a helyi gazdaságot, erősítik egy-egy város vonzerejét, élhetőbbé is teszik a településeket szerte az országban. A 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervének részeként összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként csak 2007 és 2010 között ennek az összegnek a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthatunk a települések megújítására a régiókban.

E keret egy jelentős részéről már döntés is született. Az ÚMFT keretében kisléptékű településfejlesztésre eddig 196 nyertes pályázó 9,2 milliárd forintot tudhat a magáénak, s a nyár elején már újabb 10 milliárdos keretre jelentek meg a regionális pályázatok e témakörben. A szociális városrehabilitációra benyújtott pályázatok közül eddig 20 projekt jutott a második fordulóba, mintegy 11,3 milliárd forintos uniós támogatással, a funkcióbővítő városrehabilitációs projektek közül pedig 55,9 milliárd forint értékben 78 pályázatot juttattak a második fordulóba a szakmai bírálók. A megyei jogú városok rehabilitációja kiemelt projektek keretében valósulhat meg – eddig 16 projekt támogatásáról született az első fordulóban döntés, s több projekt már a második fordulón is túljutva a szerződéskötésnél tart.

Ilyen projekt Sopron történelmi városközpontjának megújítása is. Az 1 milliárd 78 millió forintos összköltségű, 600 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként 2011 őszére a belváros kulturális, valamint gazdasági és kereskedelmi funkcióinak erősítését szeretnék elérni a soproniak. Az összesen 237 hektáros területen megvalósuló fejlesztések részeként megerősítik a város jelképének számító Tűztornyot, valamint 644 négyzetméteres múzeumi információs és fogadóközpontot alakítanak ki a területen. Ez utóbbi lesz hivatott bemutatni a római kaput, valamint az arra épített Árpád-kori és középkori falakat is. Csak nem 5 ezer négyzetméteren felújítják a soproni Főtér burkolatát is, láthatóvá téve a Borostyánkőút és a római kori fórum maradványait is. Ugyancsak a fejlesztések részeként járhatóvá teszik a Várfal sétányt, valamint feltárják a hagyományos soproni portálokat, cégéreket, kapukat és udvarokat, Sopron patinás városképét erősítve ezáltal.