NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Árvízvédelem és javuló vízminőség uniós forrásból2009. július 24.

Július 24-én aláírták az uniós támogatással megvalósuló „Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációja” kiemelt projekt támogatási szerződését. A Közép-Dunántúli Operatív Program keretében megvalósuló projekt több, mint 1,3 milliárd forint támogatást nyert el, az 1,5 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítására.

Az Által-ér vízgyűjtő 521 km2 területű vízrendszere régóta rekonstrukcióra szorul. Jelenlegi helyzetét a múlt század erőltetett iparosítási tevékenysége, valamint intenzív városfejlesztésének káros mellékhatásai eredményezték. A kiemelkedő mélyművelésű bányászat a felszín alatti karsztvíz kitermelésével nagymértékben hozzájárult a vízhiányos állapot kialakulásához, ami vízminőségi- ökológiai problémákat okozott. A térségben rendszeresen előforduló vízkáresemények, a visszatérő karsztvizek a beépített városrészeket veszélyeztetik, többletterhelést adva a leromlott állapotú elvezető hálózatnak. A vízgyűjtő területének rekonstrukcióját a negatív környezeti- és élettani hatások mellett a Velencei-tó – Vértes kiemelt idegenforgalmi térség vonzerejének növelése is indokolttá teszi.

Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházás 11 környező település (Tata, Vértesszőlős, Tatabánya, Környe, Kecskéd, Bokod, Dad, Oroszlány, Naszály, Dunaalmás, Szomód), és mintegy 8700 térségbeli lakos árvízi biztonságát növeli majd, valamint hozzájárul a vízminőség javulásához, és az általános szennyezettség csökkentéséhez is. A projekt keretében sor kerül az Által-ér alvízi levezető rendszerének, valamint a Tatai Öreg-tó medreinek és műtárgyainak rekonstrukciójára; helyreállítják a Tatai Öreg-tó keleti part-fövényét; kialakítják Tatán az Öreg-tófarok vizes élőhelyét, és az oroszlányi szűrőmezőt; újjáépül a Mikrovényi-árok, az Oroszlány-Kecskédi vízfolyás, valamint a Fényes patak és műtárgyai; végül pedig rekonstruálják majd a Dunaalmási belvízcsatornát is.

A projekt megvalósulását követően az önkormányzatok fejleszthetik belterületi csapadékvíz elvezető hálózatukat, hisz rendelkezésre fog állni egy stabil befogadó. Az Öreg-tó a nemzetközi természetvédelmi egyezmények elvárásainak megfelelően továbbra is nemzetközi jelentőségű vízimadár gyülekezőhely maradhat. A vízpartok, vizes élőhelyek környezete fenntartható lesz a beavatkozás után, megteremtve a rendezett alapállapotot, mely az évenkénti rendszeres fenntartással együtt biztosítja az emberek számára a lakható és „élvezhető” rendezett környezetet. Az idegenforgalmi, helyi turizmus számára (horgászat, vízi túra, természetjárás) biztosítja a kapcsolódást a vízi környezethez.
A beruházás várhatóan 2009 végén kezdődik, és a tervek szerint 2011 közepén fejeződik be.