NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újjászületnek Pécs közterei – aláírták a támogatási szerződéseket2009. augusztus 13.

Két uniós támogatással megvalósuló projekt nyomán Pécs megújult közterekkel, parkokkal, és egy egész újjászülető városrésszel lesz gazdagabb. A támogatási szerződések megkötésével elindul az uniós források lehívása két projekt megvalósításához: 5,5 milliárdos beruházásnak köszönhetően újulnak meg a közterek és a parkok, 10,9 milliárd forint jut a Zsolnay Kulturális Negyed felépítésér.

A projektek eredményeként Pécs közterületei valódi közösségi térként működhetnek, melyek biztosítják a szabadidő sokszínű eltöltésének lehetőségét, a Zsolnay Gyár műemléképületei pedig kulturális, közművelődési és oktatási funkciókat tömörítő, pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté változnak.

A pécsi Városházán ma aláírták két kulcsfontosságú pécsi projekt uniós támogatásáról szóló szerződéseket. Ezt követően indulhat el az uniós források lehívása, a beruházások kivitelezése. Pécs ezzel egy hatalmas ugrással közelebb kerül az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program sikeres lebonyolításához.

Pécs köztereinek jelentős része leromlóban van. A gondosan karban tartott helyek az egész városnak csak kis területét teszik ki, így a turistaforgalom is csak kis területre koncentrál, rengeteg érték rejtve marad. A város tereinek nagy területét csak közlekedésre használják, kevés a köztéri bútor, szobor és egyéb műalkotás. Visszaszorultak a korábban oly népszerű ivókutak, szökőkutak. Pécsnek ezért jelentősen meg kell újulnia, ha Európa kultúrájának méltó és reprezentatív fővárosa akar lenni.

Ezt a célt tűzte ki a „Közterek és parkok újjászületése, II. ütem” nevű projekt, melyet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 4,64 milliárd forint uniós segítséggel valósít meg. A projekt keretein belül megújul egyebek mellett a Széchényi, a Kossuth, a Búta, a 48-as, az Indóház tér és környezete, Tettye és a keleti városrész közterületei is megszépülnek.

Az érintett területekre komplex közterület-rehabilitáció vár. Közösségi terek, játszóterek jönnek létre, zöldfelületeket, szabadtéri sport- és rekreációs létesítményeket újítanak meg. Az utcák és terek ivókutakkal, szökőkutakkal, csobogókkal, minőségi utcabútorokkal, műtárgyakkal gazdagodnak. A projekt hatására a közterületek a közlekedési funkciójuk megőrzése mellett közösségi térré, találkozótérré változnak, szabadidő-eltöltési lehetőséget nyernek, rendezvények tartására adnak módot. A fejlesztések hatása tovagyűrűzik: élénkül a kiskereskedelem, a vendéglátóipar, erősödik a városlakók kötődése otthonukhoz, lendületet vesz a turizmus. Az átalakítás során fajsúlyos szempont a gyalogos és kerékpáros forgalom helyzetének javítása a biztonságosság, célszerűség és az akadálymentesítés szempontjai mentén, a gépjármű-forgalom minimalizálásával.

A Zsolnay Kulturális Negyed felépítése egy öthektárnyi, zárványként megmaradt iparterület kulturális központként való újjászületését jelenti, 9,25 milliárd forintnyi uniós támogatás segítségével. A város hosszú távú stratégiája szerint a kitörési pontokat a kulturális turizmus, és a tudásbázisra épülő iparágak fejlődése jelenti, ez a projekt éppen ezekbe az irányokba nyit. Épít a Zsolnay-hagyományokra, és a Pécsi Tudományegyetem jelentette kulturális-tudományos tőkére, melynek működését jelenleg nagyban akadályozza a szűkös területen, elszórtan elhelyezkedő infrastruktúra. Az új városnegyedben szintén otthonra lelhetnek a jelenleg leromlott állapotú épületekben működő, önkormányzati fenntartású kulturális-közművelődési intézmények.

A projekt keretében 40 ezer négyzetméter épületterület újul meg, és ötezer négyzetméter épül hozzá. A pécsiek multifunkcionális rendezvénytérrel, kiállítótérrel, hozzá kapcsolódó kétszintes parkolókkal, gyalogos híddal lesznek gazdagabbak. Újjászületik 11 ezer négyzetméter zöldfelület, park, díszburkolattal ellátott tér.

A Zsolnay Gyár területének megújításával, funkció szerint elkülönülve új negyedek jönnek létre. A Míves Negyedben összpontosulnak a Zsolnay családhoz és gyárhoz és a kézművességhez általában kötődő létesítmények, illetve az ezekhez kapcsolódó üzletek, vendéglátóhelyek. Az Alkotó Negyedben kapnak helyet a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kortárs Művészeti Központ, a Labor Szövetkezet, emellett további vendéglátóhelyek, illetve kiépül egy nagyméretű közösségi tér is, mely alkalmas lesz kulturális fesztiválok rendezésére. A Gyermek és Családi Negyedben Interaktív tudományos-technikai kiállítás és a Planetárium fogadótere kapcsolódik a Pécsi Galériához, a Zöld Házba költözik a Bóbita Bábszínház, mely ezentúl szabadtéri színpadon is bemutathatja produkcióit. Az Egyetemi Negyedbe költözik a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, és a Filmtudományi és Vizuális Kultúra Szeminárium, valamint az Egyetemi Színpad. A tematikus negyedek közötti tájékozódást látogatóközpont segíti, melyhez parkolók és menedzsmentirodák kapcsolódnak.

A Zsolnay Kulturális Negyed évente 200 ezer látogató fogadására készül. A projekt megvalósulásával a Zsolnay Gyár mára méltatlanul leromlott műemléképületei kulturális, közművelődési és oktatási funkciókat tömörítő, pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté változnak.