NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tiszta Energia – Tiszta Környezet2009. augusztus 27.

Már a megújuló energiaforrások magasabb felhasználást támogató uniós pályázatok esetében is gyors és automatikus elbírálást ígér a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mellyel tovább egyszerűsödnek a pályázói feladatok. A Környezet és Energia Operatív Program új kiírása 6 milliárd forint keretösszeggel KKV-k és költségvetési szervek számára a megújuló energiaforrás-hasznosító technológiák és eszközbeszerzések támogatását szolgálja.

A Környezeti és Energia Operatív Program támogatási politikáját meghatározó egyik legfontosabb stratégiai megfontolás az, hogy a természeti erőforrások hatékonyabb és takarékosabb használata elősegíti a fenntartható fejlődés irányába történő előrelépést, ezzel javítja az ország versenyképességét. Éppen ezért elsődleges cél azoknak a helyi foglalkoztatást hosszútávon biztosító kis- és közepes vállalkozásoknak, költségvetési szerveknek, oktatási intézményeknek és nonprofit szervezeteknek a támogatása, amelyek a megújuló energiaforrások tudatos felhasználását célzó fejlesztésekkel kívánják energiahatékonyságukat növelni és ez által költségeiket csökkenteni.

A 2009. augusztusában a Környezet és Energia Operatív Program keretében megjelent „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” KEOP-2009-4.2.0/A kódszámú konstrukció ösztönözni és támogatni kívánja vissza nem térítendő támogatás formájában a helyi energiaigényt megújuló energiaforrásokból kielégítő eszközök beszerzését. Ennek érdekében a napkollektoros rendszerek, a szilárd biomassza (apríték, pellet, darabosfa, faelgázosító) kazánok és hőszivattyús rendszerek telepítése támogathatóak. Pályázat nyújtható be mind meglévő rendszerek energiaforrás-váltására, mind új igény kielégítéséhez kapcsolódó fejlesztéshez.

Újdonság, hogy a pályázóknak egyszerűsített pályázati anyagot kell benyújtaniuk és a pályázatok automatikus eljárásrend szerint kerülnek bírálatra, azaz ha a benyújtott pályázat megfelel a jogosultság és teljesség feltételeinek – a pályázati útmutatóban leírt szempontok szerint - automatikusan támogatásban részesül.

Pályázatot nyújthatnak be kis- és közepes vállalkozások, központi és helyi költségvetési szervek, oktatási intézmények, nonprofit szervezetek is. A sikeres pályázók 1-50 millió forint közötti összegeket is elnyerhetnek a pályázati útmutatóban meghatározott szempontok szerint. A pályázatok benyújtására a rendelkezésre álló keret erejéig folyamatosan van lehetőség a pályázati útmutatóban meghatározott feltétek szerint.

A pályázatok elkészítéséhez és szabályos benyújtásához szükséges valamennyi információ és dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el: www.nfu.hu.

 

Háttérinformáció:

A Környezet és Energia Operatív Program energetikai pályázatainak előrehaladásáról, eddigi eredményeiről

A 2007-2008 évi KEOP energetikai pályázati kiírásokra beérkezett valamennyi pályázat elbírálásra került. A benyújtott pályázatok 45 százalékánál született pozitív támogatói döntés.  A támogatott pályázatok több mint 82 százaléka rendelkezik már támogatási szerződéssel, és a leszerződött projektek több mint 2/3-nál történt már kifizetés.

Az idén tavasszal 34 milliárd forint támogatási keretösszeggel meghirdetetett 7 darab energetikai pályázati konstrukció több jelentős újítást és egyszerűsítést is tartalmazott már, például a 100 millió forint alatti beruházásoknál egyszerűsödtek a megvalósíthatósági tanulmány követelményei, bővült a potenciális kedvezményezettek köre és nőtt a támogatási intenzitás is.

A bevezetett változtatások eredménnyel jártak, nőtt a pályázói kedv: az elmúlt 4 hónapban több mint 100 darab pályázat érkezett be 6,5 milliárd forint támogatási igénnyel, mely 13 milliárd forint összberuházást indukálhat. A nyertes, környezettudatos pályázatok megvalósítása pozitívan hat a gazdaságra, hisz új megrendeléseket biztosít az építőiparnak; a beruházásokkal zöld munkahelyek jönnek létre, növekedni fog a munkaerő kereslet az építőiparban és a megújuló erőforrással foglalkozó háttériparban is.