NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kistérségi szakorvosi rendelő épül Göncön2009. október 6.

Országszerte 16 településen kezdik meg hasonló rendelők építését a hetekben.

Több mint 950 millió forintos európai uniós pályázati támogatással kistérségi szakorvosi rendelőintézetet építenek Göncön. A megépülő szakrendelővel a kistérség csaknem valamennyi településének biztosítható a közúton történő 20 percen belüli járóbeteg szakellátás igénybevétele. A göncivel párhuzamosan az országban még 15 településen kezdik meg kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézet kialakítását ezekben a hetekben, összesen 14,3 milliárd forintos európai uniós támogatással.

Még 2007 októberében jelent meg európai uniós pályázat legfeljebb 1500 négyzet¬méteres alapterületű szakorvosi rendelők építésére azokban a kistérségekben, ahol a pályázat benyújtásakor a heti közfinanszírozott orvosi óraszám nem érte el a 70-et, és a kistérség településeinek teljes lélekszáma meghaladta a 13.500 főt. A pályázat eredményeként az ország 16 kistérségében épülhet az elkövetkező hónapokban szakorvosi rendelő, 14,3 milliárd forintos uniós támogatással. A második pályázati kör eredményeképpen további hét kistérségi rendelő épülhet összesen 6,54 milliárd Ft európai uniós és hazai támogatás felhasználásával.

E kistérségek egyike a gönci, ahol a projekt megvalósulása révén Gönc városában több mint 1400 négyzetméteren egy új egészségügyi szakellátó komplexum épül, mely összesen 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában nyújt járóbeteg szakellátást. Ezen felül az intézmény egy 10 ágyas nappali kórházat és foglalkozás-egészségügyi szolgálatot is működtet, otthoni szakápolást is biztosít, melyhez területi egészségfejlesztési és ellátás-szervezési feladatok párosulnak, s hozzájárul a térség egészségügyi info-kommunikációjának fejlesztéséhez is.

A szakellátó központ a városban jelenleg is működő, egészségügyi feladatokat ellátó szolgáltatók, mint a háziorvosi rendelők, fogászat, gyógyszertár, mentőállomás, közvetlen közelében épül fel, kiegészítve így azok tevékenységét. A kisváros és a környező 23 település több mint 15 ezer lakóját ellátó intézmény alapkövét a mai napon tették le, az eseményen részt vett dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.