NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Válságkezelés EU-támogatással2009. október 7.

Már 1200 projektből áll az a csomag, amelynek európai uniós és hazai forrásból finanszírozott elemei 2440 milliárd forint értékben adnak megrendeléseket a magyar vállalkozásoknak a következő két évben. Ezek közül 850-re a támogatási szerződést is megkötötték, csaknem 500 projektnél, 800 milliárd forint értékben pedig elindult vagy a közeljövőben indul a kivitelezés.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az eddigi eredményeket összegezve emlékeztet a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálója, a KPMG jelentésére, amely az uniós pénzek legjobb felhasználójának minősítette Magyarországot a kelet-közép-európai EU-tagállamok – Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia – körében, 2008 végéig nyújtott teljesítménye alapján. A jelentés szerint hazánk uniós keretének 89 százalékát hívta le eddig, s a 2013-ig rendelkezésére álló közösségi forrás 25 százalékának lekötésével vezet az uniós források időarányos felhasználásában is.
A válságkezelő intézkedések megteremtik annak a lehetőségét, hogy Magyarország megerősödve kerüljön ki a válságból, s a hazai vállalkozások és a rugalmas intézményrendszer szoros együttműködése révén fenntartható növekedési pályára álljon. A válság enyhítése, a munkahelyek megőrzése, valamint a válság utáni időszakra történő felkészülés érdekében ezért a kormány és az NFÜ a források átcsoportosításáról és hathatós intézkedések soráról döntött. Ezek brüszszeli engedélyezése a magyar fejlesztéspolitikai szakemberek komoly diplomáciai sikere, és nagy lehetőség a hazai kis- és középvállalkozásoknak.
Az uniós források felhasználásánál elsőbbséget kapott a munkahelyek védelme. Az 1400 milliárd forintos vállalkozáserősítő és munkahelyvédő program több és könnyebben hozzáférhető forrást biztosít a kis és közepes cégeknek működőképességük és a munkahelyek megőrzésére. Összesen 30 milliárd forintos kerettel elindult a „4 nap munka, 1 nap képzés” munkahelymegőrző program. Eddig mintegy 56 ezer munkahely megtartásához adtak támogatást, ennyi munkahelyet sikerült megvédeni az elmúlt hónapokban.
Ennek köszönhető, hogy az építőipari szerződésállomány ez év tavaszán a válság ellenére is növekedett. A beruházásélénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 23 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 kilométer vasúti és mintegy 350 kilométer közúti beruházás valósulhat meg. Ezek a nagyberuházások nem csupán munkahelyek tízezreit képesek megőrizni, de egyúttal a településeket, az országot is gyarapítják. Könnyebbé vált az uniós forrásokhoz való hozzájutás, a pályázati rendszer egyszerűsítését szintén számos intézkedés szolgálja. Ilyen a normatív pályáztatás kiterjesztése, az önrész csökkentése, a pályázati feltételek könnyítése, az intézményrendszert terhelő késedelmi kamat bevezetése.

Forrás: Világgazdaság