NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kistérségi szakrendelő épül Szécsényben2009. október 7.

Az ünnepélyes alapkőletétel után fölgyorsulnak Szécsényben a kistérségi szakorvosi rendelőintézet kivitelezési munkálatai. A Nógrád megyei város önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának (TIOP) 2.1.2/07/1-es kódszámú, kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítását és fejlesztését támogató kiírására nyújtotta be pályázatát, és azon 957,58 millió forint támogatást nyert több mint egymilliárd forintos fejlesztési tervének megvalósításához.

Az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik a szécsényi. Az itteni 13 településtől átlagosan 31 kilométerre van a salgótarjáni és 23 kilométerre a balassagyarmati kórház, ma még ide kell utazniuk a szakorvosi ellátást igénybe vevő betegeknek. Az új rendelő, amely várhatóan jövő nyárra elkészül, a kistérség településeiről átlagosan 20 perc alatt elérhető lesz. A projekt keretében sor kerül az 1960-ban épült 324 négyzetméteres meglévő szakorvosi rendelőintézet átalakítására és egy 633 négyzetméteres új épületszárny építésére is. Itt a labordiagnosztikától a röntgen- és ultrahangvizsgálatokon, a belgyógyászaton és a kardiológián át a szemészetig és a reumatológiáig minden fontos szakorvosi ellátás helyet kap majd. Az épületegyüttes teljes körűen, komplexen akadálymentesített lesz.

A fejlesztés eredményeként az egyik leghátrányosabb helyzetű térségben megteremtődik az esélyegyenlőség a gyógyításban, elérhető közelségbe kerül a betegekhez a magas színvonalú egészségügyi ellátás. A rendelőintézet egyúttal 35 új munkahelyet is teremt a Szécsényi kistérségben. Nógrád megyében Szécsény mellett Rétságon és Pásztón valósul meg hasonló járóbeteg-szakellátási fejlesztés, együttesen a TIOP mintegy hárommilliárd forintos támogatásával. Rétságon a volt laktanya területén alakítják ki az új egészségügyi központot, 1500 négyzetméteren, 912 millió forintos támogatással. Az új létesítmény a tervek szerint 2010 szeptemberétől fogadja a kistérség 23 településéről a betegeket.

Pásztó önkormányzata a TIOP egy másik, az aktív kórházi ellátásokat kiváltó fejlesztéseket támogató 2.1.3-as kódszámú kiírásán 770 millió forintos európai uniós támogatást nyert egy 1200 négyzetméteres járóbeteg-szakrendelő kialakításához a helyi kórház keretein belül. Ez 26 település lakóinak biztosít majd színvonalas egészségügyi ellátást. A gyógyításban az esélyegyenlőség megteremtésének egyik fontos eleme a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése. A kistérségi járóbeteg-szakellátás, valamint a kórházi járóbeteg-ellátás modernizációjára egyaránt lehetett pályázni a TIOP keretében. A megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy minden régióban elérhető közelségbe kerüljön a betegekhez a magas színvonalú egészségügyi ellátás, és a vidéki aprófalvas településeken bárkinek hasonló esélyei lesznek a gyógyulásra, mint a nagyvárosokban.

A TIOP-2.1.2-es konstrukció keretében országszerte a szécsényin kívül még összesen 15 településen kezdődnek meg a járóbeteg-szakrendelők kivitelezési munkálatai ezekben a hetekben. Ez a kiírás elsősorban 25 olyan hátrányos helyzetű térséget célzott meg, amely járóbeteg-szakellátás szempontjából ellátatlannak tekinthető. A másik – 6,4 milliárd forint keretösszegű, TIOP-2.1.3-as kódszámú – pályázat eredményeként hét olyan kórházban van lehetőség a járóbeteg-ellátás fejlesztésére, ahol megszűnt vagy minimálisra csökkent az aktív kórházi ellátás.

Forrás: Világgazdaság