NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Műszaki és természettudományi oktatóközpont létesül a Szent István Egyetemen2009. október 8.

Új oktatótermeket és laboratóriumokat, multifunkcionális előadót és felnőttképzési központot is magába foglal majd a gödöllői Szent István Egyetem 2011 őszére elkészülő Műszaki- és Természettudományi Oktató Központja.

Az uniós forrás révén megvalósuló, 1,7 milliárd forintba kerülő beruházásról szóló hírt Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára jelentette be  az egyetemen csütörtökön tartott kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A kormánydöntéssel megtámogatott fejlesztés a magyarországi műszaki és természettudományi infrastruktúra nagyszabású modernizálásának részét képezi - mondta.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül eddig megpályázott és elnyert 2.996 milliárd forintból mintegy 650 milliárdot fordítanak a "tudás színvonalának emelésére". Tizenhárom felsőoktatási intézmény, valamint több száz általános iskola jutott jelentősebb támogatáshoz - hangzott el. A gödöllői egyetemen most kezdődő modernizálással összefüggésben az államtitkár úgy fogalmazott: Gödöllő egyike a legeredményesebben pályázó városoknak. Az elmúlt időszakban ötven projekt megvalósításához nyújtott jelentős fedezetet az unió, illetve a magyar kormány mintegy 4 milliárd forint értékben. Ilyen horderejű támogatást ez a város még sohasem kapott.

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy a kormány eltökélt szándéka a Szent István Egyetemen folyó munka és általában a magyarországi felsőfokú műszaki képzés ösztönzése. Az MTI-nek a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit firtató kérdésére válaszolva az államtitkár azt mondta: úgy állítják össze a képzési struktúrát, hogy a végzősök ne csak diplomához, hanem álláshoz is jussanak.

Szabó István, a gödöllői egyetem gépészmérnöki karának dékánja elmondta: a projekt az intézmény jelenleg is működő, ám eléggé leromlott állapotú, Ybl-díjas  szakmúzeumának - a sajtótájékoztató helyszínének - felújításával kezdődik. Az épületet hatezer négyzetméteres szárnnyal egészítik ki, így egy minden igényt kielégítő "regionális tudástranszferközpont" várja majd a hallgatókat - ismertette. Az új laboratóriumokkal, komplex hallgatói, oktatói, képzési terekkel, szaktantermekkel ellátott központ nemcsak a jelenlegi hallgatókat, hanem a korábban végzetteket és a térség cégeinek érdeklődőit is várja - fűzte hozzá a dékán.

Az egyetem az  állami és uniós támogatáson kívül évi 100 millió forintnyi összeghez jut a város és környéke cégeitől, ami nagy segítséget jelent a fejlesztésekhez is. A most elnyert 1,5 milliárd és az oktató központ megépítésének 1,7 milliárdos költsége közötti különbséget az egyetem finanszírozza – tette hozzá a dékán.

Forrás: MTI Eco