NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megoldódnak a kalocsai kistérség szennyvízproblémái2009. október 9.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül, egy európai uniós pályázat megnyerésének köszönhetően, Dunaszentbenedek, Géderlak és Uszód községekben rövid időn belül megoldódik ez a gond is. A pályázat lehetőséget biztosít Kalocsa szennyvízhálózatának bővítésére és a város szennyvíztisztító telepének rekonstrukciójára is.

Jelenleg sem Uszódon, sem Dunaszentbenedeken, sem Géderlakon nincs szennyvízcsatorna-hálózat. A háztartásokban keletkező szennyvíznek csupán kisebb része kerül szakszerű kezeléssel szennyvíztelepi ártalmatlanításra, nagyobb részének illegális elhelyezése a környezetet szennyezi. A három Kalocsa környéki kistelepülés évek óta pályázik a szennyvízproblémák megoldására. Most megvalósulhat az évtizedes álom, szennyvizeik európai normáknak megfelelően csatornahálózatba kerülnek.

Sajtótájékoztató keretében a három Duna-menti kisközség polgármestere számolt be az eddigi fejleményekről. Sill László, Géderlak község polgármestere, Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek község polgármestere, Bedi Gyula, Uszód község polgármestere mellett Móka János, Kalocsa Város Polgármesteri Hivatalának műszaki ügyintézője és dr. Bagó Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett a környék médiumainak tájékoztatásában.Vargyas Mihály polgármester köszöntője után Bedi Gyula, a gesztor község polgármestere ismertette a projektet.

A pályázat első fordulójában a települések 56,1 millió forintos támogatást nyertek el, mely az előkészítő tevékenységek elvégzéséhez lesz elegendő. A teljes beruházás becsült költsége, mintegy 2 milliárd forint lesz, amiből 40 km hosszú új csatornaszakasz megépítése válik lehetővé. A kivitelezés után a települések csatornázottsága eléri a 85 %-ot.

A 2008. szeptemberében benyújtott pályázat kedvező elbírálása ez év januárjában történt meg. A támogatási szerződés megkötése után, most az előkészítő szakasz, a tervezés és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése zajlik. Jövő év májusában tervezik benyújtani a pályázati anyagot a második fordulóra. Az építkezések 2010. II. félévében kezdődhetnek el.

Vargyas Mihály polgármester a környezet védelmén kívül a barákai ivóvíz bázis védelmében tartotta jelentősnek a beruházás megvalósulását. Sill László az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházásához kitartást és kellő türelmet kért a lakosságtól. Dr. Bagó Zoltán örömét fejezte ki a számottevő projekt megvalósítását illetően, Bedi Gyula pedig megköszönte a polgárok aktivitását a szerződéskötésekkel kapcsolatban, mely az október 6-i időpontban közel 90 %-os. Az előkészítő bizottság ennek az adatnak a birtokában megkezdte a jogi személyiségű társaságok, cégek, vállalkozások megkeresését, tudatta a közvéleménnyel Bedi Gyula polgármester, az Előkészítő és Szervezőbizottság elnöke.

A sajtótájékoztató után a Dunaszentbenedeki Faluházban tartotta meg alakuló ülését az Uszód-Dunaszentbenedek-Géderlak Víziközmű Társulat.

Forrás: Hírös.Index.hu