NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nyolc pályázó nyert az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban2009. október 9.

Nyolc pályázó nyert az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a tizennyolc indulóból - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A miniszter sikeresnek minősítette a pályázatot, amely révén mintegy 45 milliárd forint kockázati tőke áll rendelkezésre az induló és korai növekedési szakaszban lévő mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Ebből 31,5 milliárd forint uniós és hazai állami forrás, amelyet a 13,4 milliárd forint magántőke egészíti ki.
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a 31,5 milliárd forint uniós és hazai részből 27,5 milliárd forint a konvergencia régióra, és 4 milliárd forint a Közép-Magyarország régióra jut.

A pályázat lezártával teljes egészében elindult a több elemből álló, a kis- és középvállalkozásoknak visszatérítendő támogatást nyújtó Jeremie program, amelynek része az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram.
Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a most felhasznált állami 31,5 milliárd forinton kívül még mintegy 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre.
Az állami részen a hozamelvárást 8,5 százalékban limitálták, az efölötti részt átengedik a magánbefektetőnek. A visszatérítendő támogatás a hozammal együtt újra fel lehet majd használni kockázati tőkeként. 

Kocsis Magdolna, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóság vezetője elmondta, hogy számításuk szerint a befektetések az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a kkv-knál 2010 január végén, február elején, a nyertes alapkezelőkkel a szerződéseket az év végéig megkötik.

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a létrejövő alapok kezelésére kiírt pályázatot a Big George’s NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő, a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., az Etalon Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. nyerte.

Forrás: MTI