NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós milliárdok a leghátrányosabbak felzárkózására2009. október 12.

A leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatására koncentrálnak a kormány legújabb uniós foglalkoztatási pályázatai, amelyekre kizárólag a leghátrányosabb helyzetű kistérségek (LHH) településeinek önkormányzatai, kistérségi társulásai és civil szervezetei jelentkezhetnek. A több mint 10 milliárd forintos pályázati keretből gyakorlatilag bármilyen, a kistérségekben élő hátrányos helyzetű személyek képzésével és elhelyezkedésével kapcsolatos fejlesztés megvalósítható.

Kiss Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai tanácsadója a Népszavának hangsúlyozta: a pályázati feltételekben és a bírálatban nincs könnyítés. A kiírás előnye ugyanakkor az, hogy arra csak a leghátrányosabb helyzetű települések jelentkezhetnek, illetve hogy a megvalósítandó program előkészítéséhez tanácsokat kérhetnek a pályázók. A döntés után a nyertesek pedig még akár korrigálhatnak is a pályázatokon. A most megjelent kettő és a már korábban megjelent további kiírásokban gyakorlatilag bármilyen humánerőforrással kapcsolatos fejlesztésre lehet pályázni - a közoktatástól kezdve az egészségügyön át a különféle infrastrukturális beruházásokig. További előnye a kiírásoknak, hogy a kistérségi társulások, önkormányzatok nem a civilekkel vetélkednek a támogatásért, hanem külön keret áll rendelkezésre a közigazgatási szervek és társulások, valamint a civilek számára. Előbbi forrása 6,5 milliárd forint, utóbbi 3,6 milliárd forint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél úgy számoltak, a pályázati forrásból több mint száz pályázat valósulhat meg, a támogatás mértékét azonban nem limitálták.

- Az előzetes igényfelmérések alapján lehet számítani egymillió forintos és 600 millió forintos pályázatra is - magyarázta Kiss Csaba. A kormány két évvel ezelőtt a gazdasági, társadalmi, infra­struktúra-ellátottsági mutatók alapján meghatározta az ország 33 leg-hátrányosabb helyzetű kistérséget, ahol súlyos foglalkoztathatósági, egészségügyi, lakhatási és ezzel együtt szociális problémák sújtják a lakosokat. Így például kifejezetten alacsony a foglalkoztatás, nincs versenyképes oktatás, veszélyesen nő a lakosság eladósodása. Ezek együttesen halmozottan sújtják a leghátrányosabb helyzetű kistérségek zömmel roma lakosságát, ami pedig közvetve szegregációs, diszkriminációs társadalmi jelenségekhez vezet. Ennek a leszakadó társadalmi rétegnek komplex programra van szüksége. Ezért alkotta meg az NFÜ azt az összességében több mint 96 milliárd forintnyi forrást tartalmazó felzárkóztató csomagot, melynek egy eleme a most meghirdetett 10 milliárdos keret.

A jelentkezők pályázhatnak például a hátrányos helyzetű célcsoportok elhelyezkedését szolgáló képzésekre, munkaerő-piaci, szociális és oktatási-nevelési tevékenységekre, szolgáltatásokra, fejlesztési célú, innovatív helyi és kistérségi kezdeményezésekre, mint például kistérségi információs weblap készítésére. Távmunka-lehetőségek szervezésére, koordinálására, szociális szövetkezet vagy termelőiskola létrehozására is lehetőség van a forrásokból. A támogatás ráadásul lehetővé teszi, hogy a kistérségek biztosítsák a képzéshez szükséges egyéb feltételeket: például kismamáknak és többgyermekes anyukáknak gyermekfelügyeletet, de akár utazási költségtérítés is igényelhető. A pályázat első körben november elejéig adható be, de legkésőbb jövő januárig.

Forrás: Népszava