NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új pályázat indul négy régióban2009. október 12.

Négy régióban – Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon – lehet pályázni 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség üzleti infrastruktúrájának fejlesztésére. Az összesen 13,7 milliárd forintos előirányzott keretű konstrukció célja az, hogy a regionális operatív programok gazdaságfejlesztési eszközrendszerével segítse a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását szolgáló komplex program megvalósítását.

Európai uniós támogatásra számíthatnak azok a projektek, amelyek hozzájárulnak a leghátrányosabb helyzetű kistérségek gazdasági teljesítményének növeléséhez. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjai keretében megjelent kiírások értelmében konkrétan öt részcél – ipari park, ipari területek, vállalkozói inkubátorházak, ipartelepítés, vállalkozások telephelyének fejlesztése – támogatható. Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon valamennyi, Észak-Alföldön pedig kistérségenként változó számú részcél pályázható. Ipari park fejlesztésére irányuló pályázatot csak az ipari park cím tulajdonosa vagy a létesítmény működtetője nyújthat be. Ennél a részcélnál minimum 10 millió, maximum 500 millió forint az elnyerhető összeg, a támogatás mértéke pedig 50–70 százalék között mozog. Az ipari területek fejlesztésénél Dél-Dunántúl régióban kizárólag barnamezős beruházás támogatható. Itt az elnyerhető összeg minimum 15 millió, maximum 500 millió forint, s a támogatási intenzitás ugyancsak 50–70 százalékos lehet. Vállalkozói inkubátorházak fejlesztésére minimum 10 millió, maximum 250 millió forint kapható, a teljes elszámolható költségen belül szintén 50–70 százalékos támogatási aránnyal.

Az ipartelepítési projekteknek a régió területén többletkapacitás kiépítését, új munkahelyek teremtését kell biztosítani. Nem támogatható az a projekt, amely a fejlesztés helyszínéül szolgáló telephelyen nem hoz létre minimum 20 új munkahelyet, és a pályázó egy főre vetített árbevétel-vállalása a fenntartási időszak alatt (a projekt befejezését közvetlenül követő három naptári évben) évente átlagosan kevesebb 3 millió forintnál. Ennél a részcélnál a támogatás mértéke maximum 50 százalékos lehet, az elnyerhető összeg pedig minimum 100 millió, maximum 1000 millió forint. Végül a „Vállalkozások telephelyfejlesztése” részcélnál minimum 10, maximum 150 millió forint támogatás kapható, és a támogatási intenzitás 50–70 százalékos lehet. A négy kiírás teljes keretéből 3,4 milliárd forint használható fel önkormányzati és 10,3 milliárd forint nem önkormányzati projektek támogatására. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kalkulációja szerint Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon 25-25, Észak-Alföldön 15 és Észak-Magyarországon 35 pályázó kaphat támogatást.

Ezekre a regionális felhívásokra helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és az ezek által létrehozott társulások, továbbá gazdasági társaságok, szövetkezetek, gazdaság- és vállalkozásfejlesztő nonprofit szervezetek vagy felsőoktatási intézmények pályázhatnak. A támogatható tevé-kenységek közé tartozik az infrastrukturális és ingatlanberuházás, beszerzés, szolgáltaás igénybevétele, eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licence és know-how, információtechnológiai fejlesztés. Jó hír, hogy van lehetőség előleg igénybevételére, ennek mértéke a megítélt támogatás 40 százaléka, de legfeljebb 300 millió forint. A kiírásokra december 31-ig várják a pályázatokat az érintett regionális fejlesztési ügynökségek.

Forrás: Világgazdaság