NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hogyan segíti az ÁROP az önkormányzatokat?2009. október 12.

"A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése" egyfordulós pályázatot azért írták ki az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében, hogy az önkormányzatok lehetőséget kapjanak a meglévő szervezési-működési rendszereik felülvizsgálatára és korszerűsítésére a polgármesteri, illetve körjegyzőségi hivatalokban.

Elsősorban a stratégiai menedzsment, az eredményességi szemlélet, a felügyelt intézmények felé a "jó gazda" hozzáállás és a költséghatékonyság megerősítése a cél. Így a hivatalokban nem csak megalapozottabb döntéseket hozhatnak, de a korábbinál átláthatóbbá válik az információáramlás a döntési folyamat szereplői és a partnerek között, miközben a folyamatba a civil szervezeteket is szorosabban be tudják vonni.
A korszerű informatikának köszönhetően minőségibb munkát végezhetnek a hivatalok, képeséé válnak a gazdasági feltételeket helyes elemzésére, és korszerű költségvetési technikák segítségével állíthatják össze terveiket. Megtanulják, hogyan kell a kockázatot értékelni, távlatokban gondolkodni és a stratégiai szemlélet a mindennapok részévé válhat.
A pályázaton részint megyei jogú városok, részint olyan települések indulhattak, amelyek lélekszáma meghaladja az ötezret vagy körjegyzőség székhelyének, körjegyzőségi hivatalnak vagy kistérségi székhelynek adnak otthont - nem véletlenül.
A program elsősorban azokon a településeken valósul meg, ahol a közszolgáltatások szervezését ellátó szervezet egy bizonyos méretet elért, hiszen ez alatt nem is lenne értelme "szervezetfejlesztésről" beszélni - mutatott rá az okokra Bálint Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának főigazgatója. Nagyjából kétezer fő alatti településeken már nincs akkora szervezet, amelyben jelentős eredményeket lehet elérni munkakörök megváltoztatásával vagy épp részmunkaidős foglalkoztatással. A pályázatban 20 megyei jogú város és 277 további település jutott támogatáshoz. S van, ahol a szervezetfejlesztési folyamatok már el is indultak.

Forrás: Napi Gazdaság