NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Királyi séta uniós támogatással - Aláírták a támogatási szerződést2009. október 9.

Aláírták a Királyi séta - Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron című kiemelt projekt támogatási szerződését pénteken a királyok városának felújított műemlék épületében, a Hiemer-házban.

A három elemből álló, összesen 2,176 milliárd forintból megvalósuló projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán 1,825 milliárd forint támogatást nyert. Ebből 1 milliárd forintot a méltó Nemzeti Emlékhely kialakítására, 420 milliót a középkori Székesfehérvár részleteit bemutató makettváros felépítésére, 463 milliót egy 30 játszóeszközt, 2 kilométer futópályát, sétautakat magába foglaló játszópark létrehozására fordít a város. 180 millió forint jut a település központjában, a Városház téren és a Fő utcán kialakításra kerülő fény-és hangjáték megvalósítására, továbbá utcabútorok, információs táblák kihelyezésére.

A támogatási szerződés aláírásán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hangsúlyozta: a Királyi séta projekt kiemelt, egyedi kormányzati döntéssel állami és uniós forrást kapott a Nemzeti Emlékhely kialakítására és a belváros arculatát is átformáló, turisztikai látványosságként is értelmezhető fejlesztésre. Megemlítette: a város az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében eddig 230 projekt megvalósítására 18,4 milliárd forint tá-mogatást nyert el, s azon belül 5,5 milliárd forint támogatást kapott 184, a gazdasági versenyképességet javító pályázat. Fejér megyében pedig 550 projekt nyert összesen 174 milliárd forint támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.
 

Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke - átadva a támogatási dokumentumot Warvasovszky Tihamér polgármesternek - hangsúlyozta: a város pályázata a legkedvezőbb, 84 százalékos támogatási intenzitással nyerte el az 1,825 milliárd forintot.
Warvasovszky Tihamér arra hívta fel a figyelmet: történelmi jelentősége van annak, hogy a középkori királyi bazilika, az egykori koronázó- és királyi temetkezőhely romterületét magába foglaló Nemzeti Emlékhely kialakítására 1 milliárd forintot fordíthat a város és Fejér megye.

Forrás: MTI Eco