NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ujhelyi István hulladékgazdálkodási mintaprojektet tekintett meg Nemesvámoson2009. október 10.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 8 millió forintos uniós támogatással indult - a kistérség települései közül másodikként - környezetvédelmi mintaprojekt Nemesvámoson.

 A projektet bemutató sajtótájékoztatón Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hangsúlyozta, hogy a házi és közösségi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom minél szélesebb körben megismerje és alkalmazza a mindennapokban is a környezetbarát megoldásokat.

Az esemény keretében 300 komposztáló ládát osztottak ki a település lakói között. Az összesen 9,3 millió forintból megvalósuló projekt keretében Nemesvámos lakóházainál, valamint az iskolánál és az óvodánál összesen több mint 300 komposztláda kihelyezésére kerül sor, valamint 3-4 ingyenesen kölcsönözhető kisebb teljesítményű aprítógép áll majd a településen élők rendelkezésére - ismertette a projekt főbb elemeit Ujhelyi István
A komposzt a családi házak kertjeit és a közterületek zöldfelületeit látja el természetes tápanyaggal, csökkentve a műtrágya-, ezáltal a vegyi anyag felhasználást. A komposztált hulladék után pedig nem kell külön szemétszállítási díjat fizetni, és megtakarítható a szállításból adódó széndioxid-kibocsátás is. 

Nemesvámos község a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásaiból 7 nyertes pályázattal 42,52 millió forint támogatást nyert el, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül pedig 8 nyertes pályázattal további, több mint 140 millió forint uniós támogatással valósulhatnak meg a község beruházásai.

Forrás: MTI