NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

8 km hosszú kerékpárút épült Zsurk, Záhony és Győröcske között2009. október 12.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat összefogásával egy 8 km hosszú kerékpárút épült meg Zsurk, Záhony és Győröcske között az Észak-Alföldi Operatív Program keretében. A projekt összköltsége 263,5 millió forint. Az új szakasszal együtt már 95 km kerékpárúton folyhat eredményes árvízvédekezés és kerékpározás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye folyóinak töltésén.

Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára adta át hétfő délelőtt Győröcske árvízvédelmi töltésén azt a 8 km hosszú kerékpárutat, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhony, Zsurk és Győröcske között épült meg. A beruházás az Észak-Alföldi Operatív Program keretében 263,5 millió forintból valósult meg (támogatás 224 millió forint, önerő 39,5 millió forint), a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat összefogásával. Az új szakasszal együtt már 95 km kerékpárúton folyhat eredményes árvízvédekezés és kerékpározás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye folyóinak töltésén.

Az első rendű árvízvédelmi védvonalon megépült 7330 m hosszú kerékpárút több helyen csatlakozik belterületi utakhoz, kerékpárutakhoz, melyek 692 m hosszúak, így Záhony, Zsurk és Győröcske között összesen 8022 m hosszú kerékpárút valósult meg. A belterületek megközelítéséhez több lejáró rámpa is készült. Az új kerékpárút létesítésének a célja az volt, hogy Győröcskétől Zsurk községig épüljön összefüggő kerékpárút. Az út összeköti a folyó egyazon partján fekvő településeket, lehetővé teszi a biztonságos közlekedést, segíti a falusi turizmust, és áttételesen biztosítja a térség fejlődését.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság számára nemcsak turisztikai szempontból fontos a kerékpárutak építése, az árvízvédelmi töltéseken kialakított burkolt utak az árvízi védekezést is segítik. A közelmúlt rendkívüli árvízvédekezései során nyert tapasztalatok azt bizonyították, hogy a szilárd burkolattal ellátott töltéskoronákon a védelmi anyagok beszállítása, a gépek mozgása gyorsabb és biztonságosabb. Az árvízi védekezés mellett a fenntartási munka végzése során is szükséges az igazgatóság számára, hogy bármilyen időjárási körülmények között megfelelő biztonsággal lehessen közlekedni. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak a pályázók arra, hogy az elkészíttetett kerékpárutakon a kerekes székes mozgáskorlátozottak közlekedése is biztosított legyen a – középen süllyesztett – trapéz formájú sorompók beépítésével.

Forrás: OrientPress Hírügynökség