NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Befejeződött a győri egyetem központi kollégiumának hőszigetelése2009. október 12.

Elkészült a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégium épületeinek utólagos, környezetbarát hőszigetelése, a KEOP 5.1.0-2008-0056 projekt. A 92 milliós beruházásból az uniós támogatás összege 46 millió Ft, 23 millió Ft-ot az egyetem fizetett, s ugyanennyi származott a kollégista hallgatók által havonta befizetett fejlesztési hozzájárulásból.

A beruházás 2009. június 8-án indult, és 2009. szeptember 18-án fejeződött be. Mire a kollégisták a szeptembere elejei beköltözést követően birtokba vették a kollégiumot, már a harmadik épület felénél jártak a szakemberek a munkálatokkal, így zavartalanul kezdődhetett meg az egyetemi munka, és a kollégiumi élet. A beruházás ideje alatti munkaügyi ellenőrzések során mindent rendben találtak az ellenőrök, a kivitelező is az előírásoknak megfelelően készítette el a munkálatokat.

Az időjárás tekintetében is szerencsésnek mondhatja magát mind az egyetem, mind pedig a kivitelezést végző vállalkozó konzorcium, mivel a munkálatok megkezdését követő első héten történt folyamatos esőzés során kialakult csúszást is sikerült a végére behozni. Ennek köszönhetően pontosan, az előre meghatározott átadás napját tudták tartani a kivitelezők.

A Széchenyi István Egyetem kollégiumai Magyarországon a legolcsóbb felsőoktatási lakhatási lehetőséget kínálják a kollégistáknak. Ezt a mérsékelt szolgáltatási árat a győri egyetem hosszabb távon is érvényesíteni kívánja. Havonta 7.500 Ft a fizetendő díj, s ez már 1.800 Ft fejlesztési hozzájárulást is tartalmaz. A széles sávú internet szolgáltatás félévenként 5.000 Ft-ba kerül, a kábeltévé költségét a kollégiumi díjban fizetik meg a hallgatók. A fejlesztési hozzájárulást - amelynek évi nagysága a Hegedűs Gyula Kollégium esetében meghaladja a 20 millió Ft-ot - a kollégisták véleményének kikérése után a lakhatási szolgáltatások minőségének javítására használják fel.

A kollégium három épületének hőszigetelését 13500 négyzetméter felületen 10 illetve 4 cm vastag lapokkal végezték. Két épületrészen az épületek függönyfalait 2007-ben már hőszigetelték, s a homlokzati felületek burkolása is részben megtörtént.

A panelelemek közti hézagokat hőszigetelő lapokkal bélelték ki. A lapok nagy hő megtartásúak, könnyűek, tartósak. A lemezek gyulladáspontja magas, ezért biztonságosak. Felragasztásuk por alapú diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztótapasszal történt. Ennek előnye, hogy a vízzel való hígítást követően kötése oldhatatlan, szilárd és páraáteresztő, valamint anyagszükséglete sem nagy, hiszen elosztása 6 kg négyzetméterenként. A lemezeket műanyag dűbelekkel rögzítették, majd felületerősítő, feszültség kiegyenlítő üvegszál-szövet anyagú hálót helyeztek rá. A homlokzat felső síkjain tetőbádogot helyeztek el. Erre egy vékonyvakolatot kentek, amely kiegyenlíti a felület nedvszívását, majd utolsó lépésként a diszperziós, műanyag vakolóanyagot vittek fel a falakra, amely esztétikus, időjárásálló, vízzáró és páraáteresztő.

A hatályos környezetvédelmi szempontokat teljesítő beruházás előzetes számítások szerint éves szinten 20%-os javulást eredményez az épület hő teljesítményében. A szigetelés a működési költségekben évi 8 millió forintos megtakarítást jelent. A beruházás élettartama 25 év, megtérülési ideje kb. 10-11 év.

A felújított kollégiumi épület méltán lehet dísze a Campus területének, s megfelelő módon képviseli a felújítás előhírnökeként a jelenleg építés alatt álló tudásközpontot.

Forrás: NyugatHír.hu