NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Korszerű egészségház Bakonyszentkirályon2009. október 13.

Bakonyszentkirály - Uniós támogatással és három falu összefogásával teljesen felújított orvosi rendelőt avattak kedden a bakonyi községben.

A kistérség településeinek vezetőit és más vendégeket köszöntő Csillag Zoltán polgármester elmondta, hogy mostanra megérett a felújításra a 25 évvel ezelőtt Makovecz Imre tervei alapján készült egészségház.

Kicserélték a nyílászárókat, a homlokzatot hőszigetelő vakolattal látták el, felújították a háziorvosi rendelő berendezéseit, fejlesztették a számítástechnikai eszközöket, az eddigi fizikoterápiás kezelést fizioterápiává alakították és új kezelőegységet kapott a fogorvosi rendelő.

Az összesen mintegy 22 milliós beruházáshoz 18,1 millió forint támogatást kaptak. A fejlesztésben Bakonyszentkirály viselte a gesztori szerepet és biztosította a szükséges önrész felét. Csesznek és Bakonyoszlop a maradékon osztozott.

A polgármester köszönetet mondott a pályázat előkészítését, a beruházás lebonyolítását segítő személyeknek és a három falu önkormányzatának, hogy együttműködésüknek köszönhetően mindegyik falu javára megvalósulhatott a fejlesztés.

Hartmann Ferenc, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja elmondta, hogy a régióban 520 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésre az egészségügyi szolgálatok fejlesztéséhez kiírt pályázat fedezeteként. Az 56 beadott pályázatból négy Fejér megyei, négy Komárom-Esztergom megyei és 13 Veszprém megyei projekthez biztosítottak támogatást. Az önkormányzatoknak a tervezett költség 90 százalékát kellett biztosítani önerőként. A beruházás elkészültét köszöntötte Deák Istvánné, a térség  országgyűlési képviselője, Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke és Kajdi Ákos, a VÁTI közép-dunántúli irodavezetője is.

Az épület és a rendelők felújítása mellett az egészségház teljes akadálymentesítést is elvégezték. Ennek egyik részeként a mozgássérülteknek is biztosították a közlekedési lehetőséget. A látássérültek segítésére vezetőcsíkokat alakítottak ki a közlekedő utakon, a nyílászárók színének megválasztásával, matricák elhelyezésével is javították a tájékozódási lehetőséget. A hallássérültek számára indukciós hurkot építettek ki, amelynek köszönhetően számukra is könnyebbé válik a kommunikáció és a tájékozódás.

Forrás: Napló Online

Korszerű egészségház Bakonyszentkirályon