NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Százmillió érkezik a zalai könyvtárakhoz2009. október 14.

Zalaegerszeg - A könyvtárak infrastrukturális fejlesztését célzó uniós támogatású projekt ünnepélyes megnyitójára került sor kedden a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.

- A könyvtár az információhoz való szabad hozzáférés biztosításának alapintézménye, a tudás, az ismeret megszerzéséhez, megszerzésének forrásaihoz nyújt lehetőséget. Az információs értékláncba való tudatos beépüléssel válik nélkülözhetetlenné - jelezte tegnap a nagy értékű projekt indító összejövetelén a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vezetője, Bakos Klára, aki egyben az Egyetemi Központi Könyvtár igazgatója. A vendég a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megvalósuló, 100 millió forintot érő pályázat indulását tisztelte meg jelenlétével. E program keretében hét zalai könyvtár - megyei, zalaegerszegi városi, nagykanizsai, lenti, keszthelyi, letenyei és a megyei kórház szakgyűjteménye - számára nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban informatikai, másodsorban a fogyatékkal élőknek esélyegyenlőséget biztosító fejlesztést hajtson végre. Csak eszközbeszerzésre 79 millió forintot szánnak. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 15 milliárd forintot kíván a kormányzat - EU-forrásból - e célokra fordítani.

A zalai könyvtárügy sikere, hogy már az elbírálás első körében nyert a konzorcium, s hozzákezdhet ahhoz, hogy megyei szinten megvalósuljon a Zalai Tudástár, a közös internetes portál, a közös lekérdezési felület, egy helyütt az önkiszolgáló kölcsönzés.

Az eredetileg 24 hónapra tervezett megvalósítást 2010 decemberéig el kell végezni, a pályázat folyamatosan finanszíroz, nem egy összegben. Kiss Gábor, a projekt képviselője, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója jelezte, 60 új olvasói, 36 dolgozói és 11, a fogyatékkal élőket segítő számítógépes munkaállomással bővülhet a zalai könyvtárhálózat. A program végén 25 százalékkal több felhasználót remélnek a közgyűjtemények.

Forrás: Zalai Hírlap Online