NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kórházfejlesztések Közép-Magyarországon2009. október 14.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 9,6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően 2010 végéig megújul a váci Jávorszky Ödön Kórház és befejeződik a Szent Imre Kórház, valamint az Uzsoki utcai Kórház rekonstrukciója is. A korszerűbb és színvonalasabb betegellátást 2007 és 2013 között mintegy 481 milliárd forint uniós forrás biztosítja - hangsúlyozta Varju László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a váci Jávorszky Ödön Kórház támogatási szerződésének aláírásakor.

Magyarország egyik kiemelt célja az egészségügyi intézményrendszer korszerűsítése. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében 2007 és 2013 között e célra összesen mintegy 481 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.

Az infrastruktúra fejlesztését 311 milliárd forint segíti elő, humánerőforrás-fejlesztésre és egészségmegőrzésre közel 60 milliárd forint jut. A központi források mellett a regionális operatív programok további 110 milliárd forintot biztosítanak az egészségügy korszerűsítésére.

A váci Jávorszky Ödön Kórház kiemelt projekt átfogó célja a váci térség (Szobi, Váci, Dunakeszi, és Veresegyházi kistérség) lakossága egészségi állapotának javítása, ezen keresztül a térség foglalkoztatottságának javulása és ezáltal a vállalkozások versenyképességének javulása. Specifikus célja a váci kórház hosszú távú működésének elősegítése a hatékonyabb struktúra kialakításával.

A közel 2 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló infrastruktúrafejlesztéseknek köszönhetően átalakításra kerül a főépület és újjászületnek a kórház pavilonjai. A korszerűsítés keretében a főépület 6 ágyas kórtermei vizesblokkal egészülnek ki és ötágyas ellátó helyiségekké alakulnak, így komfortosabbá válik a betegek elhelyezése. Továbbá korszerűsítik a hőellátó központokat, lecserélik a nyílászárókat és a meglévő épületenergetikai felügyeleti rendszert is továbbfejlesztik. A beruházás megvalósulásával a fejlesztéssel érintett épületek teljes körű (fizikai és info-kommunikációs) akadálymentesítése is megvalósul. A támogatás lehetőséget biztosít a szakmailag összetartozó osztályok racionális elhelyezésére. Az épületek megújulása mellett a legszükségesebb bútorzat beszerzését is a projekt keretében tervezik. Az orvosi eszközök cseréjével, korszerűsítésével biztonságosabbá teszik az ellátást, csökkentik a meghibásodásból eredő betegvárakozást.

A korszerűsítés várhatóan 2011 nyarára fejeződik be.