NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Élőhely-rehabilitációs program a Hanságban és a Fertő-tó vidékén2009. október 16.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága 367 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az összegből élőhely-rehabilitációs programot valósítanak meg - közölte Pellinger Attila, a nemzeti park igazgatóság osztályvezetője pénteken.

Pellinger Attila szerint a Hanság vízi világának, továbbá a Fertő-tó környéki békáknak és a soproni hegyekben a denevéreknek akarnak a jelenleginél jobb életesélyeket teremteni. A programcsomag egyik eleme a Dél-Hanság 550 hektárját érinti. Ezen a területen szeretnék legalább részben visszaállítani az egykori vizes élőhelyeket, amelyek a Hanság lecsapolását követően kiszáradtak.

A projekt másik két pillére a Fertő-tó menti kétéltűek és a Brennbergbányát élőhelyül választó denevérek védelmét szolgálja. A Fertő-tó menti békáknak több mint egy kilométer hosszan terelő falakat építenek a kétéltűek élőhelyeit keresztbe vágó Fertő parti út szélén. Az út alatt pedig átereszeket, úgynevezett békaalagutakat létesítenek. A denevéreknek az egykor óvóhelynek szánt brennbergi bányavágat biztosít kedvező telelő és szaporodó helyet. Támfalak hiányában azonban fennáll a beomlás veszélye, ezt szeretnék elhárítani a pályázati forrás egy részéből. A projekt negyedik elemeként a soproni hegyekben magára hagyott források környezetét tervezik felújítani.

A támogatási szerződés megkötése még októberben várható, a közbeszerzési eljárást követően jövő év tavaszán megkezdődhet a kivitelezés.

Forrás: Index.hu