NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Európai sikertörténet az elmúlt öt és fél év2009. október 16.

Kontinensünk országainak viszonylatában is kiemelkedően sikeres a magyar fejlesztéspolitika uniós csatlakozás óta eltelt fél évtizede. A folyamatosan bővülő pályázati lehetőségek kiaknázását ráadásul egyre fejlődő honlap is segíti.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkája során nap mint nap találkozik olyan igényekkel és kérésekkel, amelyek az Európai Unióból származó fejlesztési források felhasználásával, adataival, statisztikáival és egyes, konkrét projektjeivel kapcsolatosak. Az igények kielégítése érdekében az utóbbi időben jelentős informatikai modernizációt hajtottak végre. Ennek következtében megszületett néhány olyan alkalmazás és adatbázis, amely egyszerűbbé, hozzáférhetőbbé, kezelhetőbbé teszi a közösségi források felhasználásának követését.

Mielőtt azonban az ezekkel szorosan összefüggő konkrétumokra rátértek volna, az NFÜ végrehajtási elnökhelyettese átfogó ismertetőt nyújtott a csatlakozásunk óta eltelt időszak legfontosabb állomásairól, s azoknak a mával, illetve a jövővel szoros kapcsolatban álló részleteivel. Paszternák Tímea közölte: lassan immár lezárulnak az I. Nemzeti Fejlesztési Terv projektjei, és gőzerővel folyik a 2007-2013 közötti szakasz, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végrehajtása. "2004 óta Magyarország az elsők között teljesít az európai fejlesztéspolitikában. Mi rendelkezünk ugyanis az újonnan csatlakozott országok közül az ötödik legnagyobb arányú forrásfelhasználással, elsőként adtuk be a második periódusra vonatkozó fejlesztési tervünket, amelynek keretében hazánk írt ki először pályázatokat ebben a költségvetési ciklusban. Ezenkívül Magyarország nyújtotta be az összes tagállam közül a második legtöbb nagyprojektet, amelyekből Brüsszel tizenegyet már el is fogadott" - avatott be a részletekbe Paszternák Tímea.

További lényeges adatként megemlítette: bár a 2008-cal lezárult időszak a tanulásé volt hazánk számára, a különböző kiírásokra beadott, összesen 42 ezer pályázat, a közel 728 milliárd forint összértékű , majd' 20 ezer támogatott projekt kifizetése, a 12 ezernél több lezárult projekt és a forrásfelhasználás európai összehasonlításban is magas aránya már ekkor is az első tíz helyezett közé emelte Magyarországot, az összes tagállamot figyelembe véve.

Az ÚMFT aztán már az első periódus tapasztalatait hasznosítva került kidolgozásra, egyszerűbb pályázati rendszert, gyorsabb ügyintézést, átláthatóbb folyamatokat alkalmazva. A jelen keretek között hazánk fejlődésére 24,9 milliárd eurós uniós és a társfinanszírozáshoz szükséges hazai (összesen mintegy 7-8 ezer milliárd forintos) forrás áll rendelkezésre, amelynek 55 százaléka már 2007-2008 folyamán megnyílt a pályázók számára. Magyarország itt is az élen jár, mivel a már elfogadott projektek révén a 2013-ig szóló nemzeti keret 25 százalékát kötöttük le. Így 2009. október elejéig több mint 2989 milliárd forintot ítélt meg az intézményrendszer a nyertes pályázóknak.

Az elnökhelyettes különösen büszke egyebek mellett a 2007 őszén elsőként útjára indított, kis- és középvállalkozásoknak szánt Jeremie mikrohitelprogramra, amely gazdaságösztönző hatását eddig 1800 vállalkozás élvezhette. A területi egyenlőtlenség felszámolását és az egyenlő esélyek megteremtését hivatott célozni az oktatás fejlesztésére fordítandó 650 milliárd forint is, a Nemzeti Iskolafelújítási Programmal együtt. Ezek mellett a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások felgyorsítása érdekében a kormány 2008 tavaszán számos intézkedést hozott "gyorsító csomag" néven a bürokratikus folyamatok egyszerűsítéséért és az ügyintézési idő rövidítéséért. Két nagy pillérre is támaszkodik továbbá az a fejlesztéspolitikai program, amely 2600 milliárdos csomagjai révén a válság által veszélyeztetett munkahelyek megóvását irányozza elő.

A www.nfu.hu címen található, tavaly az év honlapja címet elnyerő információs weboldalt érintve Dányi Gábor, az Informatikai és Tájékoztatási Főosztály igazgatója elmondta: az újítások során azt a fő célt tűzték kik maguk elé, hogy az informatikai és a tájékoztatási szempontok együttesen valósuljanak meg. Másrészt pedig szerették volna megszüntetni a több adatbázisból való "szétkommunikálást". Ami rögtön szembe tűnik, hogy a főoldal jobb szélén egy folyamatosan pörgő számláló található: ez jeleníti meg (mindössze 10 perces késéssel) a kifizetések, a beérkezett pályázatok és a megítélt támogatások számának aktuális állását. A központban lelhetünk rá egy pályázatkereső térképre, amely országos viszonylatban nyújt információkat az ügyfélszolgálatokról, a támogatási projektekről és az éppen futó eseményekről. Hasznos tudnivalókat tartalmazó linkek nyithatók meg emellett a pályázatkitöltés módját, a kiemelt projekteket, az elért eredményeket, valamint különféle elemzéseket illetően. Akinek pedig ily módon nehézkes a tájékozódás, rendelkezésére állnak a részletek videón, kisfilm formájában is. A pályázókkal történő elektronikus kapcsolattartás egyébként a visszajelzések és a tapasztalatok összegzésével folyamatosan fejlesztés alatt áll.

Forrás: Stop.hu