NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

EU-pénzek beszállítóknak2009. október 19.

November 20-a a következő értékelési határnap a tartós beszállítói státus elérését, illetve megerősítését támogató pályázati kiírásnál. Bár az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának 1.3.3-as kódszámú kiírására 2010. február 5-ig várják a pályázatokat, a szakaszos értékelésre tekintettel érdemes igyekezni a kérelem benyújtásával.

A beszállítói státus elérése, illetve megőrzése érdekében a vállalkozások technológiai innovációját ösztönző felhívás előirányzott keretösszege kétmilliárd forint. Ebből a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség becslése szerint 30-50 projekt kaphat támogatást. Az elnyerhető összeg minimum 15 millió, maximum 400 millió forint lehet. A kiírás szerint az elnyert támogatás 40 százaléka erejéig előleg is kapható. Az Európai Unió által társfinanszírozott konstrukció az integrált, tudásigényes beszállítói szektor kialakítását, illetve fejlesztését szolgálja Magyarországon. Célja az is, hogy növelje a beszállítói hálózat nagyságát, diverzifikálja annak gyártmánykínálatát. Azok a beszállítók számíthatnak EU-s támogatásra, akik technológiai innovációs tevékenységük révén kereskedelmi forgalomban lévő, végterméket gyártó nagyvállalatok vagy beszállítói integrátorok reális igényeire épülő fejlesztéseket (alkatrész, részegység, gyártási technológia) kívánnak végrehajtani.

A kiírásra azok a gazdasági társaságok pályázhatnak, amelyek nem minősülnek nonprofit szervezetnek, kettős könyvvitelt vezetnek, nem tartoznak az eva hatálya alá, és éves átlagos statisztikai állományi létszámuk a pályázat benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum egy fő volt. A támogatható tevékenységek köréhez tartozik a kísérleti fejlesztés, az eszközbeszerzés, az infrastrukturális és ingatlanberuházás, amennyiben megfelel az induló beruházás fogalmának, valamint a marketing, a minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása. A fejlesztés megvalósulásának helyszíne a pályázó magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet. A kiírás további kikötése, hogy nem támogatható a Közép-Magyarország régió területén megvalósuló fejlesztés, és támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem igényelhető. Fontos feltétel az is, hogy a nyertes köteles a projektet a támogatási szerződés hatálybalépését követő 90. napon belül elkezdeni. A projektjavaslat költségvetését reális és takarékos módon kell összeállítani. Kutatás-fejlesztés kategóriában a támogatás mértéke nem haladhatja meg az erre elszámolható költség 25 százalékát. Ha a pályázó kisvállalkozás, akkor a támogatás mértéke 20, ha közepes, akkor 10 százalékponttal növekszik. Regionális beruházási támogatás esetén a támogatás mértéke Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon 50, Közép-Dunántúlon 40 és Nyugat-Dunántúlon 30 százalékos lehet.

Forrás: Világgazdaság