NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tizenegymilliárd forintos kórház-beruházás Borsodban2009. október 16.

Tizenegymilliárd forintból újul meg Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház; az intézmény területén lényegében egy új egészségügyi centrum épül fel, túlnyomó részben uniós pénzből, a beruházásról szóló támogatási szerződést pénteken írták alá.

A tervek szerint a Csillagpont elnevezésű kórházi projekt kivitelezése a jövő év tavaszán kezdődik meg, befejezése 2012 nyár végén várható. Csiba Gábor kórházigazgató-főorvos a szerződés aláírás alkalmából azt mondta: a beruházás révén egy komplex térségi betegellátó-rendszer jön létre. A beruházást az unió 10.041 milliárd forinttal támogatja, a kórházat fenntartó megyei önkormányzat ehhez 1.115 milliárd forint önrészt biztosít.

A beruházás révén felépül egy csaknem 17 ezer négyzetméteres épület - ez lesz az úgynevezett Csillagpont -,  átalakítják a 9 ezer négyzetméteres ideggyógyászati tömböt, és részben átépítik a sebészeti épületet. A Csillagpont épületet zárt és nyitott folyosós rendszer kapcsolja össze a környező osztályokkal. A fejlesztésnek köszönhetően az országban egyedüliként olyan sürgősségi központ valósul meg, amely magában foglalja az általános felnőtt és gyermek sürgősségi betegellátó osztályt a traumatológiával és a neuro-traumatológiával, hozzá kapcsolva a helikopter leszállót és az intenzív ellátást. A beruházás befejezése után nagyrészt megszűnik a kórház jelenlegi pavilon-jellege, tömbrendszerűvé válik az intézmény, csökken és koncentrálódik a betegellátó helyek száma, rövidülnek az úgynevezett betegutak, megvalósul a "lelet utazik, nem a beteg" elv.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter az eseményen azt hangsúlyozta: az országban az egészségügyi pólusok fejlesztésére 75 milliárd forint jut, ilyen hatalmas megújulásra a magyar kórházak életében az elmúlt évtizedekben nem volt példa. "Nagy szükség van erre, mert a magyar társadalom egészségi állapota nem tartozik az unió élvonalába", ugyanakkor az orvosok és az ápolók a legfelkészültebbek, elhivatottabbak közé tartoznak. Ahhoz azonban, hogy nyugat-európai színvonalú egészségügy legyen Magyarországon, ahhoz infrastrukturális fejlesztéseket is kell csinálni - mondta, hozzátéve: a miskolci, megyei kórház megújulása a betegek, az orvosok és az ápolók érdekét egyaránt szolgálja. Egy ilyen kórháznak igenis joga van egy ilyen hatalmas fejlesztésre - jegyezte meg a kancelláriaminiszter, utalva arra, hogy az aktív ágyakat tekintve ez Magyarország harmadik legnagyobb kórháza, évente 60 ezer fekvő- és 1 millió járó beteget lát el.

Vojnik Mária az egészségügyi tárca államtitkára azt emelte ki: az elmúlt években az észak-magyarországi régióban épült ki, fejlődött leginkább a járóbeteg szakellátás, és kórházak fejlesztésére is igen sokat költött a kormányzat.

Forrás: MTI Eco

Csillagpont látványterv