NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Csepelen 1 milliárd 320 millió forintos beruházás kezdődik2009. október 15.

Csütörtök délelőtt tartották meg a nyitórendezvényét annak a nagyszabású csepeli beruházásának, amely lehetővé teszi az Ady-lakótelepként ismert városrész felzárkóztatását.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Tóth Mihály, Csepel polgármestere, és Szenteczky János, a Csepeli Vagyonkezelő (Csevak) Zrt. vezérigazgatója ismertette a projekt részleteit. A fejlesztés lehetőséget teremt az ott élők társadalmi felzárkóztatására, javítja életminőségüket, növeli a közbiztonságot. A lakóépületek felújítása korszerűbbé, gazdaságosabbá teszi azokat, emeli piaci értéküket is. A kereskedelmi egységek, és egyéb épületek átalakítása, a parkok, sétányok, parkolók megújulása élhetőbbé és kulturálttá teszi a területet.

A Közép-Magyarországi Operatív Program „integrált szociális városrehabilitáció” pályázatának kiírása értelmében olyan lakótelepi vagy hagyományos építésű lakóterületek vehettek részt a pályázaton, amelyeknek társadalmi mutatói bizonyos, előre meghatározott szint alatt maradnak, társadalmi összetételük kedvezőtlenek. A pályázat lakosságmegtartó rehabilitációt támogat, vagyis olyan beavatkozást, amelynek célja a terület további leértékelődésének megakadályozása, és a helyben élő lakosok társadalmi esélyeinek növelése.

Szenteczky János, a Csevak Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy szociális városrehabilitációs programok vonatkozásában ez az első projekt, ahol a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében ekkora támogatási összeget elnyertek, és minden előírást és feltételt teljesítve támogatói szerződést kötöttek. A fejlesztés segíti a hátrányos terület teljes integrációját: lehetőséget teremt az ott élők társadalmi felzárkóztatására, javítja életminőségüket, növeli a közbiztonságot. A lakóépületek felújítása korszerűbbé, gazdaságosabbá teszi azokat, emeli piaci értéküket is.A kereskedelmi egységek, és egyéb épületek átalakítása, a közterületek (parkok, sétányok, parkolók) megújulása élhetőbbé és kulturálttá teszi a területet. Mindezen beruházások elősegítik a kerület további fejlődését, és a magyar gazdaság élénkítését is. A sikeres pályázattal Csepel szegregációval leginkább sújtott lakótelepe kap esélyt a teljes megújulásra.

A beruházás során a részt vevő 5 társasház, 2 lakásszövetkezeti épület és a Csete Balázs sétányon található üzletsor részleges felújítására, a lakótelep közterületeinek átalakítására, fejlesztésére és parkoló bővítésre kerül sor. A szociális rehabilitációt segíti egy olyan Közösségi Ház létrehozása, ahol a környéken élőket különböző programok, képzések, foglalkozások várják. Ezt a célt szolgálja egy sportudvar kialakítása, és a Csepel Galéria épületének felújítása is. Emellett az önkormányzat finanszírozásában térfigyelő kamerarendszer épül ki, mely a közbiztonság javulását szolgálja.

A pályázaton elnyert uniós támogatás 974 millió forint. Az önerőt a pályázatban részt vevő társasházak és a Csepeli Önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat által nyújtott önrész 232 millió forint. Az Ady lakótelep rehabilitációját elősegítő program 2009. októberétől indul és a tervek szerint 2011. márciusában fejeződik be.

Forrás: PestMost.hu