NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kutatás-fejlesztési szolgáltató központ épül Debrecenben2009. október 19.

Közel 6 milliárd forint összköltséggel kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központot hoz létre Debrecenben a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft.

A projekt a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Innovációs és technológiai parkok támogatására kiírt pályázaton 50 százalékos támogatást nyert - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta: Pharmapolis Kft.-t a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Richter hozta létre. A kft. zöldmezős beruházással alakítja ki közel 8 ezer négyzetméteren a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési és innovációs célokat szolgáló úgynevezett Science parkot.
A vezérigazgató emlékeztetett, hogy a Richter 15 milliárd forint beruházással biotechnológiai üzem építésébe kezdett tavaly Debrecenben. Ennek szellemi hátterét erősíti majd a most bejelentett Science park. A Richter biotechnológiai beruházása egyedi kormánydöntéssel közel 1,4 milliárd forint állami támogatást nyert el tavaly. 

Miklóssy Ferenc, a megyei iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a kialakítandó kutatóbázis lehetőséget ad a gyógyszeripari kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy nagy forrásigényű beruházás nélkül, a szolgáltató központ eszközeit bérelve hasznosíthassák szellemi kapacitásukat.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy a fejlesztés összecseng a város gazdaság-fejlesztési stratégiájával, miszerint támogatni kívánják a magas hozzáadott értéket képviselő ipari és szolgáltató cégeket.

Forrás: MTI