NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Térségi jelentőségű út újult meg uniós pénzből Szabolcsban2009. október 20.

Felújítva adta vissza a használóknak a kivitelező a Balkány–Nyírmihálydi összekötő utat a napokban. A rekonstrukció az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében valósult meg, 466 millió forintból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Az igazgatási, egészségügyi, oktatási intézmények és a munkahelyek többsége a kistérségi központokban, a városokban és a megyeszékhelyen található. A közutak rossz állapota nemcsak a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést nehezíti, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését is, és rontja a térségben élők jövedelemszerző esélyeit. Ezt a problémát hivatott enyhíteni a Regionális Operatív Programok 2007–2008-as akcióterve.
Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 186 útszakasz felújítására nyílik lehetőség. A felújítás összesen 1114 kilométert érint, 73 projektben, csaknem 50 milliárd forint ráfordítással. A útrekonstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, a „területfejlesztés” prioritás alatt valósulnak meg, projektgazdájuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A műszaki átadás fázisába ért a Balkány–Nyírmihálydi összekötő út (4913-as út) felújítása Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén. A felújítási projektben szereplő útszakasz csatlakozik a Regionális Operatív Program támogatásával 2007-ben elkészült 4102-es út Nyíradony–Biri települések közötti szakaszához. A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, a Magyar Aszfalt Kft. a műszaki állapot felmérését követően az út burkolatszélességének helyreállítására, az aszfaltburkolat megerősítésére, a pályaszerkezet javítására, az árkok és átereszek kitisztítására, a folyókák és árokburkolatok felújítására, valamint a padkák rendezésére kapott megbízást.

A 10,2 kilométer hosszú útszakasz felújításának teljes költségét, mintegy 466 millió forintot az Európai Unió támogatási alapja állta – mondta el a Magyar Közút szóvivője, Légrádi Veronika. – A 4911-es út Biri–Nagykálló közötti szakaszának felújításával együtt Nyírmihályditól az M3-as autópálya csomópontjáig tartó bő 22 kilométeres szakasz válik most az európai igényeknek megfelelő szolgáltatási szintet nyújtó hálózat részévé, segíti a gyorsforgalmi úthálózat elérését, a térség bekapcsolását az ország vérkeringésébe – hívta fel a figyelmet a szóvivő. A közvetlen haszonélvezők közé Balkány, Szakoly, Nyírmihálydi, Biri és Nyírgelse lakói sorolhatók, összesen mintegy 15 ezer ember. Az Észak-Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2008–2009 folyamán összesen 20 projekt keretében több mint 270 kilométer mellékutat újíttat fel az ERFA forrásaiból. A felújított utaknak a sikeres projektzárást követően öt éven keresztül folyamatos és kiemelt figyelmet szentel az üzemeltetést, karbantartást és fenntartást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt., továbbá az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az európai uniós források felhasználását ellenőrző biztosok is - tájékoztatott Károly Edit Magyar Közút  Zrt. munkatársa.

Forrás: SZON.hu