NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Könnyített pályázati feltételek2009. október 21.

Folyamatosan bővülnek a hazai vállalkozások számára rendelkezésre álló pályázati források. A korábban is elérhető uniós konstrukciók esetében a pályázati feltételeket jelentősen enyhítették: magasabb lett a támogatás intenzitása, akár 25–70 százalékra is emelkedhet a támogatás mértéke.

Emellett bővült a támogatottak köre is: mostantól két évnél fiatalabb cégek is pályázhatnak, és nagyvállalatok is indulhatnak az export- és beszállítói árbevételtől függetlenül. Enyhültek a pályázatokhoz szükséges vállalási feltételek: már elegendő az árbevétel stabilizálását teljesíteni a növelés helyett, illetve a létszámot is elég megtartani. Gyorsult a támogatás lehívási ideje is, s az előleg elérheti a támogatási összeg 40 százalékát. A pályázati igényekhez alkalmazkodva az MKB Bank kínálatában szerepel a uniós támogatást előfinanszírozó hitel, garancia, illetve EU-s beruházási hitel is – derül ki Osztrogonácz Gábornak, a bank területi igazgatójának rendezvényünkön elhangzó előadásából.

Az EU-bankgaranciával olyan biztosítékhoz jut a vállalkozás, amely hozzásegíti a tervezett fejlesztéshez. Ez elengedhetetlen a szerződésben vállaltak nemteljesítése esetén a fizetési kötelezettsé-gének rendezéséhez, nagysága az elnyert támogatás összegének függvénye. Lejárata a fejlesztés befejezésének és a fenntartási időszak lejáratának (záró értékelés elfogadásának) időpontjához igazodik.

Az uniós támogatások kifizetése utólag történik, a teljes beruházás vagy egyes részeinek lezárását követően. Az átmeneti időszakra a vállalkozások döntő többsége nem rendelkezik elegendő likviditással. Az MKB EU-támogatás előfinanszírozó hitel célja a támogatás előfinanszírozása a szerződés megkötésétől a megítélt összeg utólagos kifizetéséig. A hitel biztosítéka elsősorban az elnyert támogatás, de a bank egyéb fedezetet is kérhet. A futamidejét az utolsó részlet kifizetésének várható időpontja határozza meg. Maximális összege a támogatás összegének 70–100 százaléka lehet.
Az EU beruházási hitel futamideje szintén a beruházás megvalósításának és megtérülésének a függvénye. A megvalósítási szakaszban a tőketartozás megfizetésére türelmi időt kaphat a pályázó. A hitel maximális összege a beruházás összköltségének maximum 70 százaléka lehet. A kamat mértéke egyedileg meghatározott, az MKB Bank közép- és hosszú lejáratú kölcsöneinek kamatlába számít irányadónak.

Az MKB partneri kapcsolatban áll a Hitelgarancia Zrt.-vel, továbbá csatlakozott az MFB bankgarancia-programjaihoz is. Előbbi segítségével a nehéz helyzetbe került vállalkozások igényelhetnek akár 90 százalékos kezességvállalást, utóbbiak pedig a kereskedelmi banki hitelek biztosítékát képezhetik

Forrás: Világgazdaság