NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park kátyús útját2009. október 21.

A Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) keretében felújítják a Kerekegyháza–Fülöpháza összekötő út 52-es út és Fülöpháza közötti 3,5 kilométeres szakaszát. A beavatkozás 324 millió forintba kerül, amit teljes egészében az Európai Unió támogatási alapjai fedeznek.

A mellékutak DAOP által finanszírozott 2007-2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. A Dél-Alföldi régióban összesen hét projekt keretében újulnak meg idén a négy és öt számjegyű mellékutak. Bács-Kiskun megyére ebből három jut. A Kalocsát Kiskőrössel összekötő út tavaly őszi felújítása mellett további két projekt indult el, ezek egyike a Kerekegyháza-Fülöpháza összekötő út (5215-ös út) 52-es út és Fülöpháza közötti 3,5 kilométeres szakasza. Az út erősen elhasználódott, kátyús, hullámos burkolatú, a burkolat széle sok helyen letöredezett. Az útszakasz balesetveszélyes: ha nagy járművek találkoznak, a kitérés a keskeny úttesten csak az útpadka igénybevételével történhet meg, ilyenkor a földpadka tovább mélyül. További gond, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területére kerékpárral érkezők a keskeny burkolaton nem tudnak kitérni a gépjárműforgalom által kijárt, kimélyült útpadkán.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok kivitelezésére a szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után a Duna Aszfalt Kft.-t jelölte ki. A kivitelező kiszélesíti az úttestet, felújítja a burkolatot és az út menti műtárgyakat, kitisztítja az árkokat és átereszeket, valamint rendezi az útpadkákat. A felújítást végzők az utak vízelvezető rendszeréről sem feledkeznek meg. A beavatkozás  324 millió forintba kerül, amit teljes egészében az EU strukturális alapjai fedeznek. A felújítás során a forgalom folyamatosságát a kivitelező biztosítja. A műszaki átadás novemberben várható. 

Forrás: UniósPénz.hu