NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyarország élen jár a forrásfelhasználásban2009. október 22.

A magyarországi fejlesztéspolitika eddigi legeredményesebb és legintenzívebb időszakaként értékeli az elmúlt öt esztendőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az első nemzeti fejlesztési terv (NFT) projektjeinek lezárásához közeledve Paszternák Tímea, az NFÜ végrehajtási elnökhelyettese hangsúlyozta: uniós csatlakozása óta az európai fejlesztéspolitikában is az elsők között teljesít Magyarország, ezt bizonyítja többek közt az is, hogy a 2004-ben újonnan csatlakozott országok közül hazánk rendelkezik az ötödik legnagyobb arányú forrásfelhasználással, a 2007-2013-as időszakra vonatkozó fejlesztési terveket pedig Magyarország nyújtotta be elsőként Brüsszelben. A folyó költségvetési ciklusban Magyarország ugyancsak elsőként írt ki pályázatokat, valamint az összes tagállam közül - Lengyelország után - a második legtöbb nagyprojektet Magyarország nyújtotta be, miközben az összes tervezett nagyprojekt arányát tekintve minden más uniós országot megelőztünk.

A különböző pályázati kiírásokra 2004 óta összesen 42 851 pályázat érkezett az NFÜ-höz, amelyek összértéke 728 milliárd forint - sorolta a számszerű eredményeket Paszternák Tímea. A több mint 19,7 ezer támogatott projekt közül 12 ezer zárult le eddig, a forrásfelhasználás aránya pedig uniós összehasonlításban is magas: Magyarország 94 százalékos teljesítménye még az uniós átlagot is meghaladja, és ezzel bekerült a tagállamok tízes élmezőnyébe. A fejlesztési ügynökség elnökhelyettese szerint az intézményrendszer mellett a pályázók is jól vizsgáztak az egyébként a tanulás időszakának is titulált NFT éveiben. Az első fejlesztési időszak tapasztalatait az NFÜ a második fejlesztési ciklus, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) előkészítésekor is felhasználta. Ennek köszönhetően az ÚMFT a korábbiaknál egyszerűbb pályázati rendszerben, gyorsabb ügyintézéssel, átláthatóbb folyamatokkal szolgálja a legfontosabb fejlesztési célok megvalósítását, a foglalkoztatás bővítését és a tartós növekedés feltételeinek megteremtését.

Az EU-forrásokból 2007-2013 között rendelkezésre álló 24,9 milliárd eurós keretösszeghez a magyar állam további 7-8 ezer milliárd forintot biztosít társfinanszírozás keretében; az utóbbi összeg több mint fele, 3900 milliárd forint már 2007-2008 folyamán megnyílt a pályázók számára. Az NFÜ szerint a 2013-ig szóló nemzeti keret 25 százalékát már lekötötték, mindeddig 11 930 szerződést írtak alá mintegy 2600 milliárd forint értékben. Az ÚMFT keretében 2007 eleje óta 839 regionális és ágazati pályázatot írt ki a fejlesztési ügynökség, amelyekhez összesen 5800 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Október elejéig összesen 32,3 ezer pályázat érkezett be, összesen 4800 milliárd forint értékű támogatási igénnyel. Az NFÜ irányító hatósága ezek közül 15,3 ezer projekthez adott támogatást háromezer milliárd forint értékben. Ebből eddig 520 milliárdot utaltak át a projektgazdáknak.

Forrás: Napi Gazdaság