NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 1,7 milliárdos egészségügyi beruházás Kapuváron2009. október 21.

Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára rehabilitációs központot alakítanak ki a kapuvári kórházban, közelében pedig járóbeteg-centrumot létesítenek - mondta Németh Csóka Gábor alpolgármester szerdán.

Ismertetése szerint a rehabilitációs központhoz 750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert európai uniós forrásból, kormányzati társfinanszírozással a kapuvári önkormányzat a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében. A járóbeteg-centrumhoz pedig 791 millió forint a támogatás. A két projekthez az önrész összesen 222 millió forint.

A rehabilitációs központ országosan egyedülálló szolgáltatásait a tervek szerint a jövő év közepén már igénybe vehetik a rászorulók. A szénsavgázra alapozott komplex terápiát Magyarországon jelenleg egyedül Kapuváron végzik több mint negyven éve, sikerét hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismerik. A kapuvári Lumniczer Sándor Kórházban 1967 óta kezelik sajátos eljárással, úgynevezett szénsavgáz-fürdőkúrával az érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeket. A rekonstrukciós program keretében már áll az új épület, amelynek földszintjén rendezik be a kezelőhelyiségeket, első és második emeletén pedig a fekvőbetegek részére kétágyas szobák, továbbá társalgó és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. A centrum egyszerre 139 fekvőbeteget fogadhat majd.

A program keretében a három meglévő épület rekonstrukciójára is sor kerül. A kórházban 2007 tavaszán megszűnt az aktív ellátás, az egészségügyi tárca által is támogatott mostani fejlesztés azonban biztosítja az intézmény fennmaradását és további szakmai fejlődését. A rábaközi kisváros járóbeteg-rendelője is megújul. Épületét emeletráépítéssel bővítik. A járóbeteg-centrum ügyében a közbeszerzési eljárás folyamatban van, a kivitelezés ez év végén, vagy jövő év elején kezdődhet - mondta az alpolgármester.  Ezek a fejlesztések hozzájárulnak az egészség-, és a gyógyturizmus fellendítéséhez, amely a rábaközi kisváros stratégiai célja - tette hozzá a politikus.

Forrás: MTI Eco