NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Művészettel és játékkal az élvezetes, közösségi tanulásért2009. október 21.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ "Marczibányi dráma és komplex művészeti központ" néven futó projektje a Társadalmi Megújulás Operatív Programjának (TÁMOP) keretében meghirdetett EU-s pályázat győzteseként számos iskolába viszi el a másképp tanulás és fejlődés ígéretét.

Szeptember 1-jén indult el a Marczibányi dráma és komplex művészeti központ elnevezésű projekt, amely a Társadalmi Megújulás Operatív Programjának (TÁMOP) "Építő közösségek" - közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért című európai uniós pályázata keretében valósulhat meg.
 
A drámapedagógiával és a művészetek komplex alkalmazásával már régóta foglalkozó Marczibányi Téri Művelődési Központ kreatív programjaival már eddig is komoly elismerésekre és szakmai tapasztalatra tett szert, amit most egy nagyszabású projektben kamatoztathat. Ahogy a projekt leírása is hangsúlyozza, a kezdeményezés a fiatalok iskolán kívüli nevelését, személyiségformálását valósítja meg, ami a saját élményen alapuló készség- és képességfejlesztés révén egyebek mellett az élethosszig tartó tanulásra is szeretne motiválni. Németh Katalin, a művelődési központ igazgatója a projekt sajtótájékoztatóján elmondta: fontos számukra, hogy a gyerekek építő közösségben, kortársi környezetben éljék meg a közös alkotás és játék örömét.
 
"Ez a pályázat gyakorlatilag ránk íródott ki" - fogalmazott annak kapcsán, hogy a pályázat kiírása tulajdonképpen teljes mértékben ráillett a művelődési központ addigi tevékenységére. Rávilágított: a projekt a közép-magyarországi régióra, ezen belül is négy halmozottan hátrányos helyzetű település általános iskolájára (Bag, Jászkarajenő, Kocsér és Törtel), illetve 19 fővárosi és három speciális iskolára terjed ki. Emellett elhangzott az is, hogy a "Marczi" fontosnak tartja a jó egzisztenciális körülmények között élő diákok bevonását, hátrányos helyzetű társaikkal való megismertetését is, hiszen megfelelő mértékű nyitottság és érzékenység kell ahhoz, hogy majdani - esetleg döntéshozói - feladataikat jól tudják ellátni.

Juszcák Zsuzsa projektvezető elmondta, hogy 6-18 éves korig a lehető legszélesebb területet lefedve érik el a diákokat. A többek közt színházi nevelési programokat, komplex történeti játszóházakat, kiscsoportos kompetenciafejlesztést és intézménylátogatásokat magában foglaló projekt 2011 júniusáig több mint tízezer gyereket érint majd. A nagyszabású együttműködésben mások mellett a Káva Kulturális Műhely színházi nevelési társulata, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Tár-s Egyesület is részt vesz.

Forrás: Kultúra.hu

Marczibányi Téri Művelődési Központ-TÁMOP