NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újra itt a sztárpályázat2009. október 22.

Az idén másodszor is megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztését támogató, igen népszerű pályázati kiírás. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és tükörformában a Közép-Magyarországi Operatív Programjában (KMOP) közzétett felhívás együttes előirányzott kerete 2009–10-re 17,588 milliárd forint.

Ebből a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) becslése szerint a hat konvergenciarégióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) 1000–1700 és Közép-Magyarországon 250–300 projekt kaphat európai uniós támogatást. Az elnyerhető összeg a konvergenciarégiókban 1–25 millió, a központi régióban pedig 1–20 millió forint. Jó hír, hogy indokolt esetben előleget kaphat a nyertes a támogatás 40 százalékának erejéig. Ugyanakkor fontos kikötés, hogy a pályázónak a projekt elszámolható összköltségének 25 százalékát kitevő, igazolt saját forrással kell rendelkeznie.

A konstrukció célja az, hogy a technológiai fejlesztés, korszerűsítés támogatásával hozzájáruljon a mikro-, kis- és középvállalkozások jövedelemtermelő képességének növeléséhez. Új vagy háromévesnél nem régebbi eszköz beszerzésére, információs technológia fejlesztésére, domainnév-regisztrációra, a hozzá kapcsolódó honlap elkészítésére, webtárhely egyszeri díjára, minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek bevezetésére és tanúsíttatására adható be pályázat.

A pályázatokat november 30-ától lehet benyújtani. Kedvező változás a korábbi kiírásokhoz képest, hogy a projekt megvalósítása a pályázat beadását követő napon a pályázó saját felelősségére megkezdhető. Továbbra is fontos kikötés azonban, hogy támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető. A pályázónak egyúttal azt is vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott termelőkapacitásokat, szolgáltatásokat, információs technológiai fejlesztéseket, honlapot s a támogatással bevezetett rendszereket és szabványokat a projekt befejezését követő harmadik üzleti év végéig az adott régióban fenntartja és üzemelteti.

Forrás: Világgazdaság