NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 13 milliárd forint uniós forrás a magyar-szerb határ menti együttműködésre2009. október 26.

Magyarország és Szerbia határ menti kapcsolatainak erősítését segíti 2007 és 2013 között a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program. A Program ún. előcsatlakozási támogatási eszközként (Instrument for Pre-Accession Assistance) működik, 2013-ig 13, 2 milliárd forint (IPA) pályázati forrás áll rendelkezésre. A programot ismertető konferenciát a mai napon tartották Szegeden.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program hosszú távú átfogó célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határ menti régiók közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések erősödnek és növekszik a foglalkoztatottság.    

E cél elérése érdekében olyan közös, határon átnyúló fejlesztésekre lehet pályázni, amelyek hozzájárulnak a periférikus területek elszigeteltségének csökkentéséhez a határ menti területek elérhetőségének javításával, erősítik a környezeti stabilitást és biztonságot. Támogathatóak még azok a projektek, melyek elősegítik a gazdasági együttműködést, a közös kulturális örökség, a kulturális értékek, és a hagyományok ápolását avagy a turizmus fejlesztéséhez az intenzív kulturális, oktatási és kutatási kapcsolatok elősegítéséhez járulnak hozzá.

A Program támogatásra jogosult területe Magyarországon Csongrád és Bács-Kiskun megye, Szerbiában Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Észak-Bánát, Dél-Bácska és Közép-Bánát vajdasági kerületek.

A Program finanszírozását maximum 85 százalékban közösségi hozzájárulás biztosítja, a fennmaradó forrást a nemzeti hozzájárulás (a pályázóktól elvárt önerő, illetőleg kormányzati társfinanszírozás) jelenti.
A Program lebonyolítása egységes szerkezetben történik, függetlenül az államhatárok által meghatározott területi megosztástól, közös projekteken keresztül és közös döntéshozatal alkalmazásával.

A Programra közintézmények, közjogi intézmények és magánjog hatálya alatt létesült intézmények (amelyek nem profitorientált szervezetként a magyar-szerb határ két oldalán, a támogatásra jogosult területen tevékenykednek) pályázhatnak. Potenciális pályázók például a helyi- és megyei önkormányzatok, az állami- és önkormányzati intézmények, non-profit szervezetek, kistérségi társulások, fejlesztési ügynökségek, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, nemzeti parkok, egyetemek, kamarák, turisztikai szervezetek, munkaügyi központok, stb.

A határon átnyúló közvetlen hatás biztosítása érdekében a határ magyar és szerb oldaláról egyaránt be kell vonni partnereket az egyes projektekbe; a fejlesztéseknek a határ mindkét oldalán jelen lévő erőforrásokat kell használniuk, vagy ezek támogatásával kell megvalósulniuk; a projekt eredményeinek pedig bizonyítható, érzékelhető hatással kell bírniuk mind a magyar, mind a szerb oldalon. Az érdeklődők december 31-ig nyújthatják be pályázataikat.