NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújuló betegellátás2009. október 26.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) 85,2 milliárd forintos támogatásával nyolc póluskórház fejlesztése valósulhat meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház megújulásáról szóló, 10 milliárd forintos támogatási szerződést már alá is írták.

A miskolci "Csillagpont" létrehozásával az országban egyedüliként olyan sürgősségi központ valósulhat meg, amely magában foglalja az általános felnőtt és gyermek sürgősségi betegellátó osztályt a traumatológiával és a neurotraumatológiával, hozzákapcsolva a helikopterleszállót és az intenzív ellátást. A közvetlen ellátási területhez 760 ezer fő tartozik, a progresszív ellátás az észak-magyarországi régió teljes lakosságára (610 településen több mint 1,2 millió fő) terjed ki.

Az ÚMFT segítségével újul meg 2010 végéig a váci Jávorszky Ödön Kórház és fejeződik be a Szent Imre Kórház, valamint az Uzsoki Utcai Kórház rekonstrukciója is. Közel kétmilliárd forintos uniós támogatással Vácott a főépület hatágyas kórtermeit ötágyassá alakítják, egyúttal vizesblokkokkal is ellátják.

Az országban 16 településen készül - összesen 14,3 milliárd forint európai uniós támogatással - kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézet. Göncön már meg is indultak a munkálatok. A több mint 950 millió forintos európai uniós pályázati támogatással megépülő szakrendelővel a kistérség csaknem valamennyi településének biztosítható a közúton történő, 20 percen belüli járóbeteg-szakellátás igénybevétele.

Forrás: Napi Gazdaság