NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb nyertes projekt a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében2009. október 22.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében megközelítőleg 104 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 364 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra.

Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg - mondta el Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára egy megvalósult fejlesztés helyszínén csütörtökön. A tóalmási általános iskola, óvoda és főzőkonyha összesen 247 millió forintos támogatást nyert el fejlesztései megvalósításához.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében valósulhatott meg a tóalmási általános iskola, óvoda és főzőkonyha felújítása, bővítése és eszközbeszerzése is. A felújított intézmények ünnepélyes átadására Ujhelyi István részvételével, csütörtökön került sor.

A tóalmási oktatási intézményekben az esélyegyenlőség figyelembevételével integrált nevelés folyik. A hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek segítését, nevelését már az óvodában elkezdik. Az integrált oktatás az iskolában folytatódik tovább, így ezeknek a gyermekeknek is megnövekedett esélyeket biztosít a település és az önkormányzat a szakmát, vagy érettségit adó intézményekbe való továbbjutásra, mint a nem hátrányos környezetből érkező társaiknak.

Az iskolafelújítási program keretén belül több mint 247 millió forint uniós támogatással lehetővé vált Tóalmáson a korszerűtlen, lelakott iskolaépületek felújítása, korszerűsítése - mondta el a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A projekt közvetlen eredményeképpen létrejövő fejlesztések hatására a gyermekek az óvodában és az iskolában olyan környezetben tanulhatnak, fejlődhetnek majd, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek, valamint a kistérség és a település fejlesztési elképzeléseinek is. A fejlesztés célja volt a fenntartható fejlődés biztosítsa, elsősorban az óvodás- és az iskoláskorú gyermekek számára.

Az óvodában többek között kialakításra került egy logopédiai csoportszoba a sajátos nevelési igényű gyermekek a számára, ahol korszerű felszerelések, eszközök használatával fejlődhetnek a gyermekek, ezzel segítve őket a társaikhoz való felzárkóztatásban. Az iskolában a fejlesztés eredményeképp például 15 számítógép is beszerzésre került, amely a középiskolai tanulmányokhoz ma már elengedhetetlen, és a megfelelő szoftverek használatával a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is megfelelő fejlődési lehetőséget jelent.

A konyhai fejlesztéssel a biztonságos munkahelyi környezet megteremtése, valamint a gyermekek egészségesebb étkeztetése a cél. Az eszközbeszerzés során az elavult és amortizálódott eszközök cseréje, és a hiányzók pótlása valósult meg, így az informatikai és nyelvi labor kellékei, udvari játékok, kerékpártárolók, szelektív hulladékgyűjtők, képességfejlesztő játékok, a környezet megismeréséhez és mozgásfejlődéshez szükséges eszközök, és az audiovizuális eszközök is. A fejlesztés során az iskola és az óvoda épületének részleges, projektarányos akadálymentesítésére is sor került.

Forrás: MTI