NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ötvenmilliárdos vasúti gigaprojektet indítottak ma2009. október 27.

Csaknem ötven milliárd forintos beruházással kezdődik meg ma, és várhatóan 2011-ben elkészül a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd közötti vasútvonal korszerűsítése.

Az Európai Bizottság döntése nyomán 41,3 milliárd forintnyi  uniós támogatással, 3,7 milliárd forintos hazai finanszírozás mellett kiemelt projektként valósul meg a fejlesztés, amely az első közlekedésfejlesztési nagyprojekt, amelyet Brüsszel támogatásáról biztosított a 2007-13 közötti időszakban.   

A beruházás végeztével a teljes vonalon a jelenlegi óránkénti 60-80 kilométerről 120-ra emelkedik a pálya sebessége, a  Szombathely-Körmend-Szentgotthárd szakaszt is villamosítják, és  korszerű biztosítóberendezésekkel látják el. A rekonstrukció 116 kilométer vonalhosszt érint, a megnövelt sebesség miatt az utazási idő jelentősen csökken, a zajterhelés és a  légszennyezés pedig mérséklődik.

Az uniós projekt jelentősen javítani fogja a két érintett nagyváros, Sopron és Szombathely belső közúti közlekedését is. A projektnyitó ünnepségen amelyet a balogunyomi vasútállomáson tartanak kedden délelőtt, részt vesz Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Szabó András, a GYSEV elnöke is. 

Forrás: UniósPénz.hu