NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gyógyszeripari k+f+i megacentrum épül2009. október 27.

Kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központot épít a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. Debrecenben.

A Debrecen Vagyonkezelő Zrt.-ből, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarából és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-ből álló konzorcium zöldmezős beruházásának eredményeként egy gyógyszeripari k+f+i célokat szolgáló, közel nyolcezer négyzetméter területű épületegyüttes, úgynevezett science park jön létre.

A közel hatmilliárd forint összköltségű projekt a Gazdaságfejlesztési Operatív Program innovációs és technológiai parkok támogatására kiírt pályázatán 50 százalékos támogatást nyert. A tervek szerint a parkba olyan vállalkozások települnek be, amelyek további cégekkel, felsőoktatási intézményekkel, akadémiai kutatóintézetekkel együttműködve képesek korszerű, magas hozzáadott értékű, új vagy továbbfejlesztett termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozására és piaci bevezetésére. Ezek részben a gyógyszeripari k+f tevékenységgel foglalkozó spin-off vállalkozások, illetve olyanok, amelyek tagjai a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszternek.

A science park leendő vállalatai a Richter kivételével jellemzően a magyar gyógyszerkutatás területén működő kis- és közepes vállalkozások lesznek, amelyek tevékenységük során teljesen új k+f+i tevékenységet végeznek. A Richter várakozásai szerint a korszerű kutatóbázis építése lehetőséget ad a nemzetközi kutatási tapasztalatok adaptációjára is. Az induló beruházás fő célja, hogy a Pólus program keretében magas szintű, testre szabott k+f+i és technológiai inkubátorszolgáltatásokat nyújtson Debrecenben. A park a Debrecen Fejlesztési Pólus stratégia egyik kulcsprojektje.

Forrás: Napi Gazdaság