NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással indulhat a Géniusz-hálózat2009. október 27.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel most Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el.

Közel 700  millió forinttal támogatja az Európai Unió a három évvel ez előtt alakult Magyar Tehetségsegítő  Szervezetek Szövetségének azt a kétéves programját, mely révén most nyílik először lehetőség a tehetségsegítők országos képzésére. A projekt keretében több ezer tanár, óvónő, civil önkéntes és szülő felkészítését vállalják a tervet megvalósító szakemberek.

Géniusz-hálózat program célja a tehetségbarát társadalmi környezet kialakítása. A program irányítóinak elve, hogy a tehetségek segítése egyéni és társadalmi felelősség is. Egy magára és jövőjére adó társadalomban egyetlen tehetség sem veszhet vagy kallódhat el, éljen a határokon belül vagy túl, a magyarlakta területek bármely régiójában, településtípusában, s nevelkedjen bármilyen anyagi vagy szociális viszonyok között. Ezért az oktatási, államigazgatási intézményi kereteken belül és azokon felül is segíteni kell a tehetséges fiatalok fejlődését, egyengetni útjukat, biztosítani karrierépítési lehetőségeiket, tudásuk hasznosítását. Csermely Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, a kiemelt projekt legfontosabb céljai közé sorolja, hogy ez a kétéves program a tehetségsegítés új, egymást hálózatosan segítő lehetőségeit teremti meg. Teszi ezt egy olyan ügy érdekében, amelyet – példa értékűen – a hazai oktatás- és társadalompolitika minden jelentős politikai és civil ereje konszenzussal támogat. A tehetségsegítő program – sikeres megvalósítása esetén – az egész magyar oktatásügy minőségére is pozitív hatással lehet.

A magányos tehetség hátrányos helyzetben van, ha képességeit tudásának megfelelően szeretné kamatoztatni. A projekt kiemelt célkitűzései közé tartozik ezért a tehetségsegítés regionális központjai, a Tehetségpontok számának a növelése. Az országban a program indulásával egy időben már több mint 150 Tehetségpont működik, ez a szám várhatóan megduplázódik az elkövetkezendő két év alatt. A Tehetségpontok megalapítását a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezte és támogatja mind Magyarországon, mind a határon túli magyarlakta részeken.

A Tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához, és minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.  A Tehetségpontok a szakmai háttér megteremtése mellett arra is törekszenek, hogy minél több emberi és anyagi erőforrást tudjanak bevonni a tehetségsegítés folyamatába.

A Tehetségpontok mellett működő Tehetségsegítő Tanácsok összefogják egy-egy térségben a tehetséggondozás elkötelezett szereplőit, segítik az ezen a területen érdekelt és érintett partnerek (önkormányzatok, cégek, közművelődési intézmények) együttműködését. A program fontos eleme az ország minden részén a Tehetségnapok szervezése és lebonyolítása. Ezeken a fesztiváljellegű nyitott alkalmakon a szélesebb közönség számára is bemutatkoznak a tehetségsegítés kis és nagy közösségei. Elméleti képzések, és a projekt hálózatszervező tevékenysége révén mintegy húszezer tehetséges diákot ér el a program.